Vild mad på camping 2011

Forside Rygeost.  
 
   
Præsentation og opskrifter af urter, blade, rødder, fisk, krebsdyr, muslinger, bær og svampe campister kan indsamle eller købe lokalt, året igennem ved campingpladserne fra naturen til spændende retter. Min kone er uddannet kok og hun bidrager bl.a. med opskrifter.
Fennikelsuppe med Ramsløgs aoil og brød Grydestegt kylling med skvalderkålssalat og kartofler med ramsløg
Ramsløg - skovens hvidløg.
Om foråret breder der sig en markant duft af løg i mange af vores skove. Det er ramsløget – allium ursinum - en skøn bladgrøntsag af liljefamilien. Denne vilde plante er lige til at plukke og bruge i køkkenet.
Ramsløgets blade har en fin aromatisk smag af hvidløg med en snert af porre. De er mildere end hvidløg, men meget stærkere i smagen end f.eks. purløg. De grønne blade er en fantastisk smagsgiver i salater, i wokken og i marinader og pestoer. Bladene kan også dampes og spises som tilbehør, de kan snittes og bruges i wokretter eller hakkes fint og drysses over salater eller ovnbagte grøntsager. Du kan også lave en aioli med ramsløg og bruge som dip til kartofler eller i sandwich.
Ramsløgets grønne blade indeholder 20-40 gange mere C-vitamin end citroner, og de er smækfyldt med sunde antioxidanter. Ramsløget har også mange af de samme sunde egenskaber som hvidløget. Det sætter bl.a. gang i stofskiftet og virker betændelseshæmmende.
Vokser vildt i løvskove og krat. Hvis du på dette tidspunkt går i skoven og ser noget der minder om tulipaner, har du sikkert fundet Ramsløg. Kan kun plukkes i april, da den bliver bitter efter den har blomstret.

 

Brændenælde
Den klorofyl-, mineral-og vitaminrige brændenældeplante (Urtica dioica) har været anvendt i folkemedicinen siden tidernes morgen.
Pluk de spæde skud her i april måned og brug den i brød, pandekager og supper.
Gode opskrifter med brændenælde findes i Alletiders Kogebog
Skvalderkål. 
Haveejernes plageånd. Men spis den i store mængder, så må du til sidst ind til naboen efter mad.
Den er jo egentlig meget køn, især når den i juni-august blomstrer, og de fine hvide skærme springer ud. Men alligevel er den hadet, afskyet og frygtet langt mere end de fleste andre planter.
Se Annettes dejlige salat med Skvalderkål her. og mange andre retter i Alletiders Kogebog
August er især svampetid. Det vælter op af jorden. Der er så mange, der er begyndt selv at indsamle svampe, at man skal lidt væk fra de mest befærdede stier for at finde noget. Men der er heldigvis så mange forskellige slags. Jeg vil anbefale, at man de første gange går med en, der har en del erfaring. De lilla herover kan man snart ikke forveksle med andre. De er jo rigtig flotte og hedder Violet amatysthat. Flot i en salat. Til højre en lille Brunstokket rørsvamp, rørhattene er lette at kende på bagsiden.
Bagsiden af en rørhat. Til højre Støvbold, der ligner golfbolde, der ligger i græsset. Støvboldene er ikke værd at spise selv om man roligt kan spise et par af dem. Den her viste er ikke spiselig. 
Gammel Støvbold, der er eksploderet og tusindevis af sorte sporer er klar til, at blive spredt med vinden. August er også Blåbær tid, hvis man kan finde et godt sted. De er fyldt med vitaminer. Super til at drysse i en salat eller på en mad.
Brun amatysthat. Karl Johan svampe kendes fra de andre rørhatte på, at den nederste del af stokken er meget tyk.
Svampenes konge. Kantareller. Dufter og smager skønt.  Så i dag står den igen på flødestuvede svampe. Vi bliver nok lidt småtykke i denne tid.
Leverbrun bægersvamp. Ser lidt mærkelig ud, er dog spiselig.
Tip til svampesamleren.
Er du i tvivl, så spis den ikke. Smag evt. en lille bid. Ingen spisesvampe har en grim smag. Enkelte ikke spisesvampe kan dog smage godt.
Sammel dem i en kurv og ikke en lukket plastikpose.
Med en kniv bortskæres rod og beskadigede områder.
Ved tilberedning skyl og vask ikke svampene, de bliver smattet. Børst dem med en blød børste.
Svits dem på en meget varm pande, så de ikke danner vand og bliver kogt. Evt. med lidt olie.
Fjern det bløde væv fra undersiden af svampen. Resten skæres i pæne stykker. Hældes på en varm pande evt. med lidt olie. Når svampene er brunet tilsættes fløde efter lyst. Serveres på et ristet stykke brød. 
 

 

Rygeost - campisternes egen ost. Rygeost er den eneste oprindelige danske ost, går tilbage til vikingetiden. Den er især kendt som "Den fynske Rygeost".
Det er meget let at lave rygeost på campingpladsen. 2 liter sødmælk (økologisk), 1/4 lliter kærnemælk (økologisk) hældes sammen. 1 tsk. salt tilsættes. Stilles lunt i 1 1/2 døgn. Hældes i en sigte med rent klæde. Afdrypper i køleskab i 1 dag, måske 1 1/2 dag. Osten ryges i en Weber eller anden kuglegrill. En grillstarter fyldes med rughalm eller havrehalm, gerne med noget brændenælde.. 
 Ostemassen formes let som en cirkelformet ost. Sørg for vindretningen er væk fra andre campister. Lægges på rist og sættes over. Låget sættes på. Weberen skal være åben forneden og foroven. Efter 10 til 15 minutter er osten færdig. Den lune ost drysses med kommen eller krydderurter efter behag. Så er der klar til servering. Kan opbevares køligt i en uge.  Uhmmmmm smager pragtfuld på et stykke mørk eller lyst brød med purløg, radiser, salt og peber..
 

 

Til toppen