Rømø 2009

Forside Danmark dejligst
Ved overgangen til den sidste efterårsmåned, havde vi valgt Rømø som destination. Stærene har forladt området. Her er bare nogle enkelte tyske turister. Adgangen til Rømø forgår af den 10 km lange dæmning, langs kanten kan man se resterne af tidligere tiders landindvinding, slikgårderne. Slik er det fine næringsrige ler. Den eneste campingplads der har vinteråben er Kommandørgården. Denne plads har jeg læst en del kritik af. 
Udsigten til Vadehavet fra vores plads på Kommandørgårdens Camping fejlede ikke noget og den toiletbygning, der havde åben var ren og opvarmet. Kommandørgårdens Camping er den eneste af Rømøs tre campingpladser, der har vinteråben. Billedet herover til højre er øens brandstation.
Havneby øens sydligste og største by, Rejekuttere er her en del af og havnen har også fiskeforarbejdnings- virksomheder. Jeg kan anbefale, at smage de små Rømørejer. I Havneby samler man åbenbar alt nybyggeri. Luksus sommerhuse, Wellnesscentre og golfbaner. Huset herover hedder sort sol og er bygget på piller, der skulle stormflodssikre bygningen. Der mangler bare en robåd, så de kan komme væk igen :-)
På Sønderstrand kan man leje vindbuggyer og skateboard med sejl. En buggy koster 110 kr. for en ½ time. En god aktivitet for friske drenge.
Nationalmuseets museum på Rømø er en velbevaret kommandørgård fra omkring 1750. Kommandør betyder kaptajn på hollandsk og tysk. Rømøs befolkning drev en ikke ubetydelig hvalfangst i disse år, der var op mod 40 kommandørgårde på et tidspunkt. Huset her er bygget som en gaffel. Mange rum indeholder udover bemalinger også kakler fra gulv til loft. 
Da der ikke fandtes træ på øen, hjemtog befolkningen hvalknogler som byggemateriale. I Juvre findes det eneste eksempel der er tilbage. Det er et havegærde bygget af kæbeknogler.
Vi besøgte et vennepar, der lige har købt sommerhus på Rømø. I det område deres sommerhus ligger er der en klausul på, at sommerhusene skal have græstørv på taget. Vi var ude og gå en tur i det skønne hede område, der er så typisk for Rømø. Øen har tre høje punkter på mellem 18 og 19 meter. Her er også rester efter tyskernes vestvold fra anden verdenskrig. Vi fandt en masse kantareller vi plukkede og tilberedte sammen med rømørejer, helleflynder, kuller og ovnstegte rodfrugter til en skøn middag. 
 
- -
Til toppen.