Gram Slot og spøgelser 2010

Forside Danmark dejligst
 
 
I forbindelse med nogle dage på Arrild-Ferieby-Camping (ACSI - vinteråben), besøgte jeg Gram Slot, der har åben for publikum hver lørdag formiddag kl. 10:00. Slottets historie fortaber sig i historiens mørke, men nævnes første gang som kongsgård af  Kong Valdemar Sejr omkring 1231.
Slotsfruen Sanne Brodersen tager selv imod og står for rundvisningen. Her i den ny istandsatte havestue. I vinduet bag Sanne står den gamle afstemningskiste fra den dansk/tyske afstemning i 1920. 
I 1664 købte Feltmarskal Hans Schack slottet og det har været i familiens eje til 2007, hvor så familien Brodersen overtog Slottet, Gram og Nybøl godser for 60 millioner kroner sammen med et andet par.
Gram Slots bygninger udgøres af tre fløje, der er bygget over tre århundreder; 1400-, 1500- og 1600-tallet. Slottet har dermed arkitektoniske træk fra middelalder, renæssance og barok.
I kælderen var der hedvine, der var flere hundrede år gamle og de kan ifølge Sanne Brodersen stadig drikkes. Det gamle slotskøkken er bevaret selv om der er indrettet et helt nyt køkken også. Gårdene der hører til slottet bliver i dag dyrket økologisk. Man satser på at bruge slottet til konferencer, møder og overnatninger. Samt mange andre spændende ting.
Men intet slot uden spøgelser, her går "Den Gale Grevinde" Anna Sophie Schack igen som straf. Hun bandt en tjenestepige til kakkelovnen i soveværelset til hun døde. Der er i dag stadig en plet på gulvet hvor ugerningen blev begået.

Grevinden var blandt de første, der oprettede skoler til fæstebøndernes børn.

800 års Danmarkshistorie er flettet ind i atmosfæren på Gram Slot.

Jo, Gram Slot har historier at fortælle og Sanne Brodersen gør det levende og spændende. Med i rundvisningen der tager 1½ time på selve slottet er også en rundvisning på det økologiske kvægbrug.
Rundvisningen er også for børn ikke mindst de spændende spøgelseshistorier. Til slottet hører også en smuk slotspark, der måske er lidt mere spændende på andre tidspunkter af året.
Sanne og hendes mand Svend har mange visioner og de er godt i gang med at realisere dem.
På vej tilbage til campingpladsen, glæder jeg mig over de mange spændende oplevelser jeg får ved at komme rundt i Danmark.
 
Til toppen