Grænselandet 2010

Forside Danmark dejligst
 
 
Vi valgte en BTN plads tæt på vores bopæl og kunne derfor tage tidlig af sted. Jeg kørte på arbejde et par dage, direkte fra campingpladsen. Vi havde valgt BTN pladsen Kristianshaab tæt ved Bylderup-Bov i Sdr. Jylland og centralt mellem Tønder og Aabenraa.
Pladsen har to store plæner til camping. Det er nok den billigste BTN plads, jeg endnu har besøgt. under 500 kr. for fem overnatninger, for vogn, plads, 2 personer, strøm og med fri bad. De sanitære forhold er rene og pæne, besøg pladsens hjemmeside www.kristianshaab.dk
Her er flere heste. Børnekarrusellen var ikke i brug under vores besøg, men virker måske. Vi fik at vide at pladsens konge, var blevet bortvist efter 12 år som fastlægger. Måske godt nok, nogle kan netop føle de ejer pladsen, hvis de ligger for længe ?.
Vi har investeret i et nyt udendørs gaskøkken, så vi slipper for stegeos og fedtstænk indendørs. Jeg tjekker lige vejret på mobilen. 
-
Slotsruinen Trøjborg:
Her har ligget en borg siden den tidlige middelalder. Den man kan se resterne af i dag er fra 1580. Stedet blev købt i 1852 af digteren Jakob Knudsens far, som desværre rev slottet ned, for at hans børn angivelig ikke skulle få "herremandsnykker".
-
Brundlund Slot:
Brundlund Slot fra 1412. Billedet herover til højre er en vandmølle. Slottet var en overgang amtsmandsbolig, men i dag er det Aabenraa's kunstmuseum. Der offentlig adgang til Slot og park. Fangekælderen husede en dødsdømt krybskytte i ca. 1 år, inden han blev dømt til døden i 1800 tallet.

Til venstre ses en model af Slottet.

Skipperbyen Aabenraa rummer mange hyggelige smalle gader og små huse.
Stemningsfulde kroge. Sct. Nicolai kirke, indviet til søfarenes beskytter.
-
Dansk Vestindien:
Midt i Aabenraa på Skibsbroen 20-22 møder man Dansk Vestindien. Den ubekræftigede historie lyder: Da Dansk Vestindien var en del af Danmark skulle Sct. Croix og Aabenraa have nye toldbygninger. De blev tegnet i København, men under forsendelsen blev de to tegninger til de nye bygninger byttet rundt.

Pligtopfyldende byggede Aabenraa efter de tegninger, de havde fået tilsendt uden at skele til arkitekturen. Derfor denne særprægede bygning. 

-
Den gamle banegård er i dag et kunstscenter med udstilling at lokale kunstnere.
Frokosten indtog vi på havnen ved Sejlklubbens restaurant. En dejlig fiskefilet på hjemmelavet rugbrød og dertil noget grønt,  Annette sagde var tang. Hun fik også mit grønne indslag.

Lørdag aften skal vi tilbringe i campingvognen foran fjernsynet med VM kampen mellem Danmark og Cameron.

-
Draved skov:
Draved skov og Kongens mose 500 ha. fredet uberørt naturskov. Her findes 119 forskellige fugle og et utal af vækster og insekter.  Træer der vælter, får lov at blive liggende og der bliver ikke fældet eller plantet træer. Derfor findes næsten alle Danmarks spættearter også her. Afvandingen er stoppet, derfor ses flere store udgåede træer der simpelthen er druknet. Billedet herover til venstre er rodnettet af et væltet træ. (bemærk hunden i venstre side). Man har et sted i skoven forsøgt med svedjebrug på stenalder maner. I Kongens mose kan man i april se og høre traner.
-
Løgumkloster kirke:
Velbevaret 800 år gammel klosterkirke i byen Løgumkloster. Af klostret er bevaret kapitelsal, bibliotek og sakristi. Klosteret her ejede bl.a. Draved skov.
-
Hærvejen:
Ved hærvejen mellem Tinglev og Aabenraa ligger Urnehoved, et gammelt sønderjysk tingsted brugt fra mindst år 1100 og indtil 1523. Her blev tvister og uenigheder afgjort.
Nogle årstal:
1074 Svend Estridsøn holdt ting her.
1134 Harald Kesia kaares her.
1137 Erik Emune dræbt på tinge.
1183 Knud Valdemarssøn kaares.
1523 Christian II hyldes.
Danmarks konger stævnede folket til tinge fra 3 sysler, Barvit -Ellum- Isted
1920 Vi stemte os hjem.
Billedet herunder Povlsbro længere nede af hærvejen. En af de 3 sønderjyske hærvejsbroer, Gelså-, Immervad- og Povls bro
Søndag sluttede så den miniferie, vi havde slet ikke set noget af Marskens hovedstad, Tønder eller marsklandet. Pladsen ligger også central for besøg i Møgeltønder, Nolde og Flensborg. Nogle andre campister her, havde valgt at besøge en storkeby på den tyske side. Så der er til rigtig mange dage her.
 
Til toppen