Rebild Bakker 2010

Forside Danmark dejligst
 
 
 
Forlænget weekend i begyndelsen af september. Vi valgte Safari Camping i Rebild Bakker, bl.a. fordi lyngen skulle blomstre. Og så havde vi ikke før været i Himmerland. Campingpladsen ligger faktisk midt i herlighederne, så hver dag blev brugt til lange ture i omgivelserne. Vejret var jo bare super skønt. Billedet er en faconklippet hæk lige uden for campingpladsen. Pladsen tilbyder ACSII rabat ordning, så 112,50 dkr. på denne tid af året for to voksne, en hund og strøm.
Lige uden for døren ligger de flotte Rebild Bakker. I disse år er rigtig meget af lyngen gået ud, så det er ikke helt det samme flotte syn, som det kan være. Lyngen er angrebet af en bladbille, der får den til at gå ud.  Nogle mener billen fremgang skyldes ammoniakudledning. Billedet til højre er et andet eksempel på menneskets indvirken på naturen. Grundet kraftig hugst af træ, har træerne lavet rodskud, derfor dette noget særprægede syn.
Rebild Bakker er i dag en nationalpark og fredet. For at bevare lyngen har man får til at afgræsse arealerne eller ville det hele springe i skov.

 

Man kan finde tyttebær, enebær og blåbær. Men ingen spiselige svampe.

 

Rebild Bakker er nok mest kendt for den årlige Rebildfest, for dansk-amerikanerne. Blokhusmuseet er om udvandringen til Amerika. Det har desværre lukket fra slutningen af august.

 

Her ligger også Rebilds ældste udskænkningssted TOPHUSET, der tilbyder alt fra øl til æggekage. En stor mindesten er rejst til minde om Kimbrerne, der udvandrede herfra. De slog sig sammen med andre stammer ned gennem Europa og udgjorde en alvorlig trussel mod romerne. 

 

I bakkerne ligger krybskytten Lars Kjær's bolig. Lars var en agtet mand, men han var en stor krybskytte, hans konne var spåkone. På hans dødsleje sagde han, at han havde skudt lige så meget vildt som der kunne være i to godsvogne og et godt stykke i den tredie. Huset er i dag indrettet, som da han boede der.

 

Rebild Bakker er også kildernes mekka. Det første billede er fra Ravnkilde en sumpkilde, vandet pibler op fra undergrunden. 35 liter i sekundet. Det smager himmelsk. Annette fylder vores vandflasker. Vandet er året rundt mellem fem og syv grader. Det andet billede er fra Gravlev kilde, en basinkilde, det er den kalkholdige undergrund, der giver vandet den specielle farve. Der findes yderligere en fire, fem kilder. Her lever der dyr og planter, der ikke findes andre steder i Danmark. Rebild Bakker er også kendt for okideen Fruesko.

 

Udspringet til Ravnskilde.

 

Afløbet fra Gravlev kilde.

 

 

THINGBÆK KALKMINER

En fantastisk undergrund Danmark er i besiddelse af. Kun 30 cm under jorden ligger kalken massivt her i Rebild Bakker.

I minerne er opstillet skulpturer af kunstnerne Ander Bundgaard (1864 - 1937) samt C.J. Bonnesen.

Kalkminer er typiske tilholdssteder for flagermus. I Thingbæk findes fem forskellige arter. og når de går i dvale i vinterhalvåret kan de ses, hvor de gemmer sig i revner og sprækker.

 

 

-
Hvor er vi lige henne ? Alsace - næ såmen 10 kilometer uden for Løgstør. Da vi nu var på disse kanter ville vi lave en afstikker til endnu en dansk vingård i vores tur rundt til nogle af de danske vingårde. Endda Danmarks ældste erhvervsvingård. Annette sidder her i gårdens hyggelige Orangeri.

 

Glenholm Vingård ligger som sagt ved Løgstør. De har 2,5 ha. med vinstokke hvilket bliver til ca 7000 flasker vin årligt. Hans Jørgen Madsen laver her en autograf i vores vinbog. Det er iøvrigt meget flinke folk, der gerne deler ud af deres viden om vindyrkning.

 

Vi bestilte en smagsprøve på tre årgange af deres rødvine 06,07 og 08. De smager vidt forskelligt. Alt efter hvordan sommeren har været, hvordan de er lagret og hvor længe. Vi kunne bedst lide årgang 2006, men smag er jo forskellig. Til smagningen kan man desuden få en lille kuvert med forskelligt dejligt brød og et par oste. Det er en stor oplevelse at nyde udsigten over vinmarkerne og Limfjorden, mens vi smager på dråberne.
Mariager:
Vi valgte at køre en tur til Mariager og se byen og Klosterkirken. Den er resten af Danmarks eneste Benediktinerorden, der oprindelig stammer fra Sverige "Den hellige Birgitta". Byen er gammel, hyggelig med gule huse, hvoraf en del er med bindingsværk. Gaderne er med toppede brosten, den kan minde lidt om Æbeltoft.

 

 

 

Buderup Ødekirke blev forladt som kirke i 1907. Derforfor er de få gravsten der er tilbage også fra før 1900. Jeg ville besøge Udbyneder kirke, da der her skulle være nogle specielle kalkmalerier. Der var bryllup, så det blev ikke denne gang. Bryllupskareten står klar til bryllupsrejsen. Så sammen med brudeparret tager vi afsked med Himmerlands dejlige natur og slutter denne weekend.
 
Til toppen