Landet på højderyggen 2010

Forside Danmark dejligst
 
   
Første uge i November skulle vi til fest hos en ven, på Jels Voldsted ved Jels søerne
Det var en dejlig klar dag, hvilket betød frost om natten. Meget flot og lufttemperaturen var så kold at søen dampede tidligt næste morgen.
Vi valgte at overnatte på parkeringspladsen og så køre videre næste dag. Jeg havde taget nogle fridage. Det er bare fantastisk dejligt med en batteripakke i campingvognen, vi har adgang til alle fornødenhederne som radio, fjernsyn, alt lys, vand, toilet og blæservarme. Om sommeren kan man overnatte på campingpladsen for enden af den nederste sø, ved Jels By. Midt mellem Oversø og Midtsø har man fundet en boplads fra rensdyrjægere, der er 13.000 år gammel. Altså de første mennesker i Danmark efter istiden.
Vi valgte Hampen Sø Camping, da det lå forholdsvis tæt ved dem vi skulle besøge. Vi fik slået vores lille vintertelt op, et Isabella Snowboy. Ikke stort men praktisk. Campingpladsen ligger tæt ved Hampen Sø, en bagudgang fører direkte igennem en lille skov til søen. Pladsen har mange fastliggere samt en lokal Spar Butik med et godt udvalg på denne årstid. Det er her Campingferie om nogle dage skal holde VinterCamp. Her er rigtig meget skov, mest gran med lysninger af lyng ind imellem. En mager og fattig jord.
Vester Palsgaard Skovmuseum er et besøg værd. Det ligger i en gammel skovriddergaard. Det var beboet til en gang i 50'erne og er bevaret sådan, Herover skovridderens kontor. Selve ejendommen er fra 1820.
Skovridderens køkken. På 1. sal er en frisørsalon og et klasseværelse.
Er dette en hjelm fra en Alien film ? Næ, såmen en tørrehjelm til damerne. Man må ikke håbe, der kunne gå overgang i skidtet.
I cafeen ydes første klasses servering, med en kop kaffe og lidt lun kanelstang samt alle de "Kelsen" småkager du kan spise - lokal producent.. Fra skovmuseet kan man tage den flotte tur ad hærvejen til Vrads og komme forbi Thorup Sø. Selv om Hampen Sø og Torup Sø kun ligger med få kilometers afstand fra hinanden løber Thorup mod Kattegat og Hampen Sø mod Vesterhavet. Det er et sikkert bevis på vi ligger på højderyggen.
Vrads Station er endestation på Veteranbanen fra Bryrup til Vrads Den var oprindelig en del af den smalsporede bane fra Horsens til Silkeborg Om sommeren en rummet til højre restaurant, hvor man får en udmærket pariserbøf. Vrads Købmandshandel er også et besøg værd.
Den drives i fællesskab af 16 vidt forskellige mennesker fra Vrads. De kalder det selv for en samtalekøbmandshandel. Det lille runde bord er altid dækket med kaffe og the. Her kan alle mødes til en snak. I butikken kan man få en lang række økologiske produkter, samt special øl, Smør sælges endda i kvarte portioner. På 1. sal er der salg af kunsthåndværk.
 

Tamdrup kirke:

Et stykke før Horsens på toppen af en ensom bakke ligger Tamdrup kirke, en af Danmarks ældste (1125) og mest hemmelighedsfulde landsbykirke.
Hvorfor har man valgt at bygge denne store kirke herude ?.Den er usædvanlig stor. En treskibet "basilika" eller lille domkirke. Der er ikke ret mange kilder om kirken, men det gyldne alter giver måske svaret. Du kan se Vikingekongen Harald Blåtand blive døbt af Poppo i 965. Hermed blev Danmark kristen. Katolikkerne har valgfartet til kirken for at se Poppos relikvier.
Vi besøgte Bølling Sø, et skønt naturområde med en dejlig campingplads, den har desværre ikke vinteråben. I Bølling Sø er der blevet tørv i henved 100 år. Her har man også fundet rester af tidlige stenaldermennesker ved mindst to bopladser fra forskellige kulturere. Bl.a. er der fundet to store ravfigurer (De kan lige ligge i en håndflade). Fundene kan man se på Klosterlund Museum. Så menneskene dengang må have byttet sig til varer, da der ikke findes rav i Bølling Sø.

                        

Onsdag aften og Mortensaften. Vi har købt et par berberie andebryster. De skal grilles, dertil små brunede kartofler og rødkål samt en Julebryg fra Bølling Sø. Det blev en super lækker middag. Andebrysterne grillede vi først få minutter direkte på kullene og derefter et kvarter ved indirekte varme under låg. I Engeshave kan du smage de mange Bølling Sø øl på bryggeriet
Ca. 150 meter fra skovmuseet findes en af mange hærvejsinstallationer "Den hvide skov" hvor træerne er farvet hvide og fra skjulte højttalere lyder operamusik samt lyden fra kirker langs hærvejen.Denne installation er skabt af scenografen Katrine Wiederman og komponisten Bent Søren. Døbefonten er fra Nr. Snede kirke og er fra 1050. Udhugget i graniten er to løver med et fælles hoved. Denne figur findes også i en frise på klokketårnet.
Vi ville slå et smut forbi Herning og bl.a. se Kronhammers kæmpe maskininstallation. Den virker noget dyster. Carl-Henning Pedersens smukke museum skal også beundres for de mange fine kakler med de smukke farver. Vi har før set museet indvendig, denne gang bliver det ved det ydre. Alle helte skal jo have lidt forfriskninger i ny og næ. Og det får vi i forbindelse med en strøjtur i Herning.
Søby Brunkulslejr er et spændende stykke Danmarks historie. Vi kommer ikke tættere på "Wild West" i Danmark. Her opstod en lille by indtil slutningen af Anden Verdenskrig. Som navnet siger blev her udvundet brunkul, et besklidt, fattigt og farligt arbejde. I den yderste bolig boede en ældre enlig mand indtil 2002.  Museet har desværre lukket i vinterhalvåret. Der kan holdes åben for grupper.
Alle gode ting får en slutning. Vi håber alle på Hampen Sø Camping må få nogle gode oplevelser, med dette dejlige område.
 

 

Til toppen