Christiansfeld 2010

Forside Danmark dejligst
 
   
I forbindelse med, at jeg skulle til et møde i Kolding sidst i december, valgte vi, at overnatte et par dage i Kolding. Kolding City-camp er den eneste plads, der har vinteråben i området. Pladsen er en campingcheque plads. Det er svært, at komme til for den meget sne. I højsæsonen findes mange campingpladser i området.
Christiansfeld - Brødremenighedens eller honningkagernes by.
Christiansfeld - Brødremenighedens eller honningkagernes by. En af de mest særprægede byer i Danmark. I 1772 fik et religiøs tysk mindretal af den danske konge Christian VII lov til at bygge en by her. Deraf også byens navn. Her på byens kirketorv med den flotte brønd, er et godt sted at starte en rundtur. I baggrunden ses Brødremenighedens kirke, spartansk indrettet, uden billeder, ingen døbefont, ingen alter - kun hvide vægge og bænke med sand på det rå gulv. Et arkitektonisk særkende er at en væg på de gule huse består af en træbeklædning. Stenene hedder Flensborg sten.
Ugifte medlemmer af Brødremenigheden boede i kollektiver i hver deres huse. Først når de blev gift, kunne de få eget hus. Billedet herover til venstre er byens brandstation "Sprøjtehuset" senere husvildebolig. Til højre pigeskolen hvor der kom piger af det bedre borgerskab, fra store dele af Europa
Brødremenighedens Museum. Inde fra et af husene. Det er den eneste by af slagsen i Skandinavien og den bedst bevarede i Europa.
En anden af Christiansfelds store atraktioner er honningkager. De fåes ikke bedre end her. Opskriften er dyb hemmelig og går kun i arv.
Christiansfeld er også kendt for de specielle Christiansfelder ovne, som folk pillede ned og tog med når de flyttede.
Det gamle apotek med apotekerhave. Herunder til højre Brødremenighedens Hotel, hvor der i gavlen sidder en mindeplade. Bemærk især tiden fra 1864 til 1920.
Menighedens kirkegård der er speciel ved, at alle ifølge troen er lige i døden, derfor er alle gravsten ens og ingen familiegravsteder. Det helt specielle er også at kvinderne ligger til højre og mændene til venstre, akkurat som de sad i kirken.
 

 

Fem kilometer nord for Christiansfeld, gik den gamle grænse fra 1864. Her den "Den Gamle Grænsekro", der lå på dansk side, der er også et fint lille museum. Nu er jeg sønderjyde, så disse mindesmærker har stor betydning for mig. I 1864 mistede Danmark 40% af landet og 255.000 sønderjyder måtte i over 50 år leve under tysk overherredømme. Alt sammen pågrund af nogle uduelige politikkere. Det glemmer vi aldrig.
 

 

Til toppen