Broagerland 2011

Forside Danmark dejligst
 
   
Sidste weekend i Januar, kold, klar med vintersol. Kører vi til Broagerland til campingpladsen Spar-Es, der har vinteråben og yder ACSI rabat.
Vi bliver venligt modtaget og får en plads i første række med udsigt til det klare vand ved Vemmingbund. Jeg fortæller pladsens indehaver, Ingerlise om vores planer. Hun nævner i forbindelse med Broager Kirke med de to tårne, at folk her på Broagerland får oftere tvillinger end andre steder i Danmark, hun har selv tvillinger, så jeg tror vi tager det roligt lørdag aften. På den anden side af Vemmingbund kan vi tydelig se Dybbøl Mølle, Sønderborg og Kegnæs. Så er stemningen lagt til 1864. Billedet til højre er et forhistorisk voldsted Smølvold, man ikke kender oprindelsen af, det ligger lige uden for Broager by med udsigt til Kirken. 
Aftenbillede fra Spar-Es Camping. Lysene på den anden side af Sønderborg Bugt er Sønderborg.
Næste morgen er det rigtig koldt, men strålende solskin. Det har vel frosset -10 grader om natten. Få meter fra campingvognen går vi en morgentur langs vandet.
Spar Es er en lille plads uden de store dikkedarer. Hyggeligt, pænt, rent og så lige den fantastiske udsigt. Fint opvarmet familierum med bad. Gratis varmt vand.
Her er sørme dejligt. Sidder og spiser morgenmad med havudsigt. Campingvognen er forvandlet til en villa til omkring 3 - 4 millioner. Beliggenhed - beliggenhed. Det er snart ikke til at komme afsted på tur. Jeg har en aftale med Historiecenter Dybbøl Banke, men der kan lige blive tid til en lille bytur i Sønderborg.
Sankt Marie Kirken. Der er ikke mange gamle huse tilbage i Sønderborg. Byen kom under heftigt bombardement i 1864. 3/4 af byens huse gik til, men et par stykker blev reddet.
Byens gamle kunsthandel og galleri med indehaver Gisela Knudsen. Hun mener det hele forsvinder med hendes bortgang. Hendes mand kan ikke mere. Hun er selv kunstmaler, men vil dog ikke sælge sine billeder.
Historiecenter Dybbøl Banke fortæller på en levende måde, historien om slaget ved Dybbøl og om dengang Danmark mistede 1/3 af landet; Sønderjylland, Slesvig, Holsten og Lauenborg. Historiecentret ligger ved Dybbøl Mølle, som de fleste nok kender.
Foto: Historiecentret.
Danske soldater ved at udbedre skaderne efter Preussernes heftige bombardementer af skanserne. Soldaterne holdt sttillingen i tre uger på trods af mellem 80.000 til 90.000 granatnedslag. Ann til højre fortæller historien om de danske kvinders bekymring for soldaterne og hvad der vil ske hvis Preusserne vinder.
Historiefortæller i en mandskabsbarak, hvor soldaterne sov i høet. Vi får serveret varmt hvidtøl med honning, der var blandt soldaternes ration. På den 31. dag er Preussernes løbegrave få hundrede meter fra de danske skanser. På denne dag regner 9.000 granater ned over danskerne. Skanserne er fuldstændig ødelagt. Da Preusserne stormer skanserne, bliver de danske stillinger løbet over ende og må flygte til Als, hvorfra de udskibets til Fyn. Danmark har tabt krigen.
 

 

Søndag igen en fantastisk morgen efter en frostklar nat. Jeg skal se Broager kirke, der har meget at byde på. Kirken er kendt for de to tårne. Sagnet fortæller: På Smøl Slot er to tvillingeprinsesser sammenvokset ved længden. Da den ene prinsesse dør, kan man ikke skille dem ad. Den overlevende beordrer at slottet og jorden skal sælges og en kirke med to tårne bygges. Kort efter dør den anden tvilling.
Apsisbilledet: Jesus fremstillet som verdens hersker. Kalkmaleri fra omkring 1250.
Til højre for præsten ses et sidealter. Der findes et mangen til i venstre side.  Her kunne kirkegængerne bringe offergaver til kirke og præsteskab. Det højre billede er koret og orgel.
Dommedagsbilledet: Jesus sidder på regnbuen og fordeler sjæle mellem himmel og helvede. Englen nederst vejer sjælene på en vægt. Til venstre himlens bolig med Sct. Peter med nøglen. Til højre helvedes hus med skærsilden.
Sct. Jørgen og dragen. Figur fra 1400 tallet. 
Sankt Jørgens Martyrium. Sankt Jørgen nægter at dræbe kristne og afsværge sin kristne tro. Han bliver hængt op et træ og torteret. Man piner ham i en tønde og prøver at forgifte ham, dog uden at han dør. Da man vil pine ham på materhjulet, splintres det af lynild. Han dør senere ved halshugning.
 

 

Sovende svaner på isen. Det er for at være beskyttet mod rovdyr. Isoleringen skal være iorden. Her er ingen gulvvarme.
Cathrinesminde Teglværk et levende museum. Her fortæller de historien om den industri af teglværker, der lå som perler på en snor langs Flensborg Fjord. Til højre den store ringovn, hvor stenene brændes. 
Sten stablet i ringovnen. Arbejderbolig til teglværksarbejdere.
 

 

Ved Gammelmark på Broagerland lå en Preussisk kanonstilling, der med sine riflede løb kunne ramme de danske skanser ved Dybbøl. På billedet herover ses Historiecentret og Dybbøl Mølle. Læs mere her...
En sidste gåtur ved campingpladsen inden vi forlader dette dejlige sted. Sjældent har vi oplevet en stilhed som her. 
 

 

Til toppen