Ringsted 2011

Forside Danmark dejligst
 
   
Uge 7 kører vi mod Sjælland. Det sner og blæser kraftig, jeg har været inde på Storebælts hjemmeside og tilmelde mig SMS service. Broen er spærret for lette køretøjet, bliver åbnet kl. 14:00. Kl. 15:00 melder en ny SMS sig og nu er det kl. 18:00. Vi tager en rask beslutning og finder DCU pladsen i Odense, En fin  regulær plads med gode sanitære forhold.
Hele aftenen og natten sner det. Næste morgen ligger 10 - 15 cm sne. Pladsens ejer fortæller at en campist, der har ventet et døgn ude ved broen har meldt deres ankomst. Pladsens ejere er hurtig i gang med at rydde tilkørselsvejene, Storebælt fraråder stadig kørsel med lette køretøjer indtil kl. 14:00.. Det skal siges, at hvis man trodser deres advarsler og der sker en ulykke, kan forsikringsselskaberne nægte at dække skaden. Vi beslutter at køre en tur til Basar Odense.
Basar Odense er et mindre etnisk Mekka. Fra jeg træder ind gennem døren, udfordres mine lugtesanser med fremmede krydderier. Musikken der kommer fra de mange mindre handelsdrivende er også anderledes. Her er små 50 butikker under 7000 m tag. Så midt i vinterens knugende kuldegreb er det ligesom, at komme lidt sydpå.
Basaren kan varmt anbefales til et besøg. Mangler du et særligt krydderi til madlavningen findes der her. Annette køber stort ind.
 Vi pakker sammen og holder os parate. Kl. 14:00 kommer så meddelelsen på SMS; Trafikforholdene er normale, dog stadig med hårde vindstød ved pelonnerne. Vi er dem der er smuttet. I Jylland og på Fyn lå der 10 -15 cm sne, på Sjælland ingen ting, så store forskelle i så lille et land.
Vi vælger BEN pladsen Corona Camping, de ligger smukt i en mose. GPS anvisninger om at tage Coronavej lige når I har kører af motorvejen ved frakørsel 34, skal I ikke tage for pålydende. Kør videre mod Borup, så finder GPS'en en asfaltvej til pladsen. Den anden vej er som at køre på bagsiden af månen. God fornøjelse. Badeværelset er pæn, varmt og nydelig. Huset til højre hedder "Mosehuset" og sælger the, kaffe og div. pyntegenstande. Ligger 100 meter fra pladsen.
Sankt Bendts Kirke i Ringsted. Det er  Waldemarernes gamle gravkirke, den første kirke i røde sten. Her ligger mange af de gamle danske konger og dronninger begravet. Ved Waldemar Sejrs sten ligger den "Lysende sjæl" Dronning Dagmar fra Ribe. I forgrunden De Mahlerske Huse, ligger malerisk foran kirken. To af byens ældre huse.
Allerede ved indgangen bliver jeg mindet om at her er noget særligt. Dronning Dagmars brønd. Læs mere her...  Til højre alteret.
Dronning Dagmar har været en af landets mest elskede Dronninger. Hun var en ung, kvik, bøhmisk Prinsesse. Kun 14 år, da hun bliver bortgiftet med den dengang kendte Konge af Danmark. Prinsessen sejler på Elben, hele vejen fra sit hjemland til Nordsøen og op til Ribe. Kong Waldemar venter på Ribe Slot. 

Waldemar er ikke en særlig opmærksom ægtemand, han vil hellere på jagt. Dagmar, der oprindelig hed Dragonir, får hurtig ry for at være gavmild og god. Da hun venter sit andet barn bliver hun ganske syg og hendes dreng må ride mod Skanderborg for at hente Waldemar. Der er skrevet fem, seks folkeviser om Dagmar, derfor må hun have været afholdt. 

Da Waldemars hest høres i fuld galop gennem de brolagte gader i Ribe dør Dronningen. Dagmar  vågner dog kort og fortæller Waldemar hendes testamente. Fængslede skal løslades, fattige og syge have hjælp og Waldemar må ikke gifte sig med den billedskønne, men onde Prinsesse Berengaria fra Portugal. De første ønsker efterkommer han, det sidste gør han alligevel. I kirken kan ses en kopi af Berengarias kranie. 

Det fortælles, at folk elskede Dagmar så meget, at da hun bliver kørt mod Ringe på hestevogn, tager folk hende af vognen og bærer hende på skulderne. Hvilken respekt.

Jeg ligger min hånd på Dagmars gravsten i gulvet og mærker kraften, fra jorden under stenen. Her i hendes grav fandt man det flotte Dagmarkors. Det er større og tykkere end man forestiller sig ud fra fotos.

Hvad Viborg var for nordjyderne og Urnehoved for sønderjyderne, var Ringsted Tingsted for sjællænderne. Her afgøres tvister, der ikke kan løses lokalt. Disse flade sten stod man på. I baggrunden ses Waldemar den Store og kirken.
Fredag besøger vi min datter i Slagelse. Hun læser til sygeplejerske, så vi regner med at få en god behandling, når vi bliver ældre. Sankt Mikkels Kirke. Bygget på en høj bakke, der var et helligt sted i oldtiden.
Kirkeladen, oprindelig lade for heste ved kirken. Senere Latinskole, hvor bl.a. H. C .Andersen gik. Dankortet gløder hele vejen gennem byen. Piger mangler altid sko.
Det er sjovt, at se hvor datteren kan lide at gøre hendes erfaringer. Vi slutter dagen af med en god bøf i hendes hyggelige lejlighed. 
Vi skal have en gammel, engelsk dame fragtet til Jylland. "Blue Bird" produceret i et lille antal i 1962. 
Vores datter kommer og sover hos os i campingvognen, det er rigtig hyggelig. Da hun skal sove, skal hun lige vende sig til, at vognen gynger lidt, når man bevæger sig rundt.. En rigtig god formiddag med morgenmad. Hun skal arbejde i København, så vi kører til Roskilde, Kongernes og kildernes by. Der er en fem - seks kilder rundt i byen.
 Domkirken er kæmpe. Det er mandag, så den er desværre lukket. Det skal siges, at jeg har tilbragt ligeså mange timer i gågaden, som med at se på sten.  Odinsfigur med ravne. Fra Roskilde Museum.
Museet har en sjov samling fugleskydningsplatter. Fuglekongen skulle udfærdige en mindeplatte. Det ser festligt ud. Her N.L. Christensen fra d. 4. juli 1889. Vi skal også have varmen, det er dæleme koldt.
Vi begiver os fem - seks meter ned i Roskildes undergrund. Den middelalderlige Sankt Laurentiis Kirke. Viet til helgenen Sct. Laurentii, der blev brændt i Rom 258 på en rist. Jeg ser ham afbildet af og til på kalkmalerier og altertavler med sin rist.
Kirken har et smuk teglgulv lagt i et cirkelformet mønster. Farverne har oprindelig været hvid og sort, da de røde sten har været belagt med pibeler. De ældste kister har været sat direkte på kirkegulvet. Min datter syntes, stedet havde en rigtig god spirituel stemning.
På kirkegården har man fundet mere end 10 Ibsskaller, pilgrimme hjembragte fra Santiago De Compostella.
Det gamle gasværk har udstillinger af kunstlerier. Her glas. I morgen kører vi hjem. Stille og roligt.
 

 

Til toppen