Augustenborg 2011

Forside Danmark dejligst
 
   
Første weekend i Marts kører vi mod Als og finder campingpladsen "Hertugbyens Camping" i Augustenborg. 
Her er en flot udsigt til Augustenborg fjord og så ligger den ved en skov lige bag slottet. På den anden side af fjorden ligger Sønderborg lufthavn, så vi kan sidde og følge med i start og landinger.
Vi tager den nye bro uden om Sønderborg. Der er noget vejarbejde lige før broen, men det er småting. Pladsen er ikke særlig stor, men som sagt naturen og beliggenheden ved byen fejler ikke noget. Badeforholdene er opvarmede og rene.
På min morgentur med hunden, kommer jeg forbi slottet og palæet. Slottet vender jeg tilbage til.
Fra campingpladsen kan jeg gå gennem skoven ned til vandet. Denne morgen skinner solen fra en næsten skyfri himmel, fuglene pipper højlydt og følger vores færden gennem skoven. Er foråret endelig på vej ?. En lang alle fører op til slottet og palæet, der er et kunstcenter og kunstpark med gratis adgang.
Palæet og skulpturparken rummer værker med moderne kunst og det hele er til salg.
Lige ved Palæet stod "De tre eds-ege". Den historie kan du læse mere om her.....
Den lille hertugby Augustenborg rummer mange flotte og gamle huse.
Hertugerne fra Augustenborg har ikke været heldige med danskernes gunst. I den første slesvigske krig, overgav Prinsen af Nør hertugens bror, et fort til holstenerne uden kamp. Man betragtede dem som forrædere for deres pro-prøjsiske indstilling. Kong Frederik VII gav danskerne lov til at slå dem ihjel uden straf. I 1848 blev fremstillet en natpotte med deres billede i bunden, så danskerne kunne pisse på dem.
Notmark Kirke har et imponerende tårn. Det er bygget som en fæstning og har også tjent som sådan, mod bl.a. vendiske sørøvere. Det virker helt sydlandsk.
Lysabild Kirke var en kendt valfartskirke før reformationen i 1536. "Den Hellige Blods" kirke. Landtangen til Kegnæs kaldes drejet. Hertil flygtede de danske soldater efter sammenbruddet på Dybbølskanserne. De måtte forsvare sig mod prøjserne hele vejen. Fra Kegnæs blev de udskibet til Fyn. Hov, er det røgen fra Rolf Krage jeg ser i horisonten. Næppe, Rolf Krage var danskernes berygtede sorte panserskib, tyskerne havde stor respekt for i 1864.

Vibæk Møller. Her er både en vindmølle og en vandmølle. Møllerne er fredet. Jeg møder møllerens søn, født i 1928. Hans far mølleren døde i 1938, da han var 10 år. Siden har der ikke været gang i mølleriet.
Ved Egen Kirke finder vi denne gamle ridestald til kirken. Erantis pibler op af jorden alle vegne, så er foråret kommet.
På vej til Nordborg kører vi forbi Danfoss og Danfoss Universe, der er et besøg værd for små og især større børn.
Ca. 1150 opfører Kong Svend Grathe Nordborg Slot. Ham mødte vi på vores Hærvejstur. Erik Glipping sad her som fange da han var 12 år. Ham mødte vi også på Hærvejsturen.
I dag er kun en fløj af slottet tilbage. Det er indrettet til efterskole.
Aften på Hertugbyens Camping. Vi skal have lidt godt at spise og se Barnaby i fjernsynet og en enkelt til kaffen.
En stor flok troldænder ligger og vugger i fjordens stille vand.
Det er en morgen, hvor spætten har travlt med at hakke efter mad i de mange udgåede stammer. Stranden ned til fjorden har det fineste sand. Her findes også en badeanstalt.
Denne store smukke lade med stråtag fra 1773 ligger inde i byen. H.C. Andersen besøgte slottet en gang, det var især kvinderne glade for. Om sommeren står en bænk i haven, under lindetræet hvor han sad.
Fyrstekirken Augustenborg Slotskirke er bygget i klassicisme og rokoko i den ene fløj af slottet. Derfor ligner den ikke en kirke udefra. Døbefonten er skænket af Zar Alexander d. 1. Kirkens klokketårn sidder over slottes indgangsport.
 

 

Til toppen