Haderslev 2011

Forside Danmark dejligst
 
   
Vi er godt nok lige kommet hjem fra Alsace, men weekend vejret skal blive lunt og solrigt, så vi tager afsted igen. Vi kan slet ikke lade være.
Vi vælger Haderslev Camping. En BTN plads. En fantastisk udsigt ned til Haderslev Dam. Her er et rigt fugleliv, så der er altid noget at kigge på.
Eftermiddags og aftenstemning ved vognen. Campingpladsen er ikke stor og der er kun et begrænset antal pladser med den brede udsigt til dammen. Nye, pæne og rene toiletbygninger.
Receptionen på campingpladsen, der også er DanHostel. Aftensmaden stod på rejemader.
En Toppet Lappedykkerhun vender æggene, mens hannen svømmer til og fra med redemateriale. Blishøne på æg. 
Haderslev skyline set fra dammen.
Næsten overalt kan vi se Haderslev Domkirke. Campingpladsen ligger i gåafstand fra bymidten. Kastanjetræet blomstrer.
Klosterkirkegården. Tysk mindesmærke over faldne tyskere i 1. og 2. slesvigske krig. 1848-1850 og 1864.
Præstegade og det lille torv for enden af Hægersgade.
Idyl i Jomfrugang. Gravene med springvand og det flotte gamle posthus bygget i gule Flensborgsten.
Hotel Harmonien var i tyskertiden 1864-1920, danskernes samlingssted. Haderslevhus var tyskernes samlingssted.
Den gamle latinskole og Haderslev Domkirke.
Torvet med sommerhygge. Flotte huse i Katsund. Haderslev er er en af Danmarks bedst bevarede købstadsbymiljøer.
Slotsmøllen ved Møllepladsen, i dag egnsteater. Hertug Hans hospital. 
I gården til Hertug Hans hospital står et mindesmærke over to faldne danske soldater fra 1940. Der døde nærmest forgæves Kampen var her i krydset. De prøvede at stoppe den overlegne tyske fremmarch. Til højre møllestrømmen, der forbinder dammen med Haderslev fjord.
Haderslev Museum er et besøg værd. Her er en flot udstilling om områdes historie og købstaden Haderslev samt et lille frilandsmuseum. 
Stuerne førhen var mørke. Mørke møbler, mørke tapeter, små vinduer og tunge gardiner. Hvem er det, der står og skammer sig i museumshaven. Da preusserne havde vundet over Danmark i 1864 skulle pladser og torve have nye samlingspunkter. Her en af de eneste der er tilbage Kejser Wilhelm d. 1. Tysk blev indført som hovedsprog i skolerne. Da vi stemte til genforeningen i 1920 var Haderslev den eneste købstad, der havde dansk flertal. Åbenrå, Sønderborg og Tønder havde tysk flertal. Statuen fik ved denne lejlighed en sæk over hovedet og kørt væk. Den blev først genopdaget for få år siden.
Det er sæson for Hornfisk. Så på vej hjem til campingpladsen købte vi to fisk, fiskehandleren rensede og skar dem i passende stykker. Annette ville også have lidt tangsalat. To hele fisk 28,00 kr.
Man beregner en fisk pr. person. Fisken renses for blod bag to hinder ved rygsøjlen. Fisken afdrypper og vendes i mel med salt og peber.
Steges til de er let gyldne og kødet er hvidt. Rigelig med smør, der kan bruges til kartoflerne bagefter. Hornfisk har en del ben, men de er grønne og lette at fjerne i det hvide kød. Det smager aldeles pragtfuld. Tangen kan man godt undvære, den er mere flot end velsmagende.
Dyrehaven ca. 3 kilometer fra campingpladsen byder på nære naturoplevelser.
Her er ca. 100 ha slettearealer og skov. Der er en sommerbestand på 200 dådyr og 20 krondyr. I maj hvor vi var der har hanhjortene kastet deres gevirer, så der er ikke de flotte opsatser.
 

 

Til toppen