Fur 2011

Danmarks skønneste ø og Skaldyrsfestival i Nykøbing M.

Forside Danmark dejligst
 
   
Kristi Himmelfartsferien og de første dage i juni. Vi tager afsted, allerede om onsdagen. Det tegner til at blive et pragtfuld campingvejr.
Overalt på Fur findes fisk malet i forskellige mønstre og farver. De fortæller altid et eller andet. Jeg viser kun et lille udvalg af disse sjove fisk. 
Der er en campingplads på Fur. Råkilde Lejrskole og Camping. Beliggende på det nordlige Fur, midt i herlighederne og ikke langt fra stranden. Herover fra sydsiden på vej mod campingpladsen.
Der er kommet et nyt ungt værtspar. De har åbnet en Bistro i forbindelse med pladsen.
Fur er kendt langt uden for Danmarks grænser. Her har is fra istiden skubbet 30-50 millioner år gammel havbund op, så det ligger synlig i landskabet. Her ved formationen man kalder "Bispehuen" er det meget tydelig. Moler som de fossilholdige lag hedder afveksler med op til 200 sorte striber, der er aflejringer af vulkansk støv, fra de mange vulkaner der opstod da Atlanten delte Norge og Grønland. 
Det er meget nemt at finde fossiler i moleret ved havet, hvis man lige ved hvilke stykker man skal kigge i. Jeg har fundet adskellige fisk og slangestjerner. Mange flotte fossiler kan ses på Fur Museum.
Rødstenen ligger også på det nordlige Fur. Der er en både inde i landet og en ved kysten. Det er en meget jernholdig sandsten, deraf navnet. Der knytter sig en del overtro til stenene. På første billede ses indgangen til en hule. Her bor en trold, der har en masse guld. Beboerne på Fur ville gerne have del i guldet og bandt et reb om livet på en dreng, der kravlede ind i hulen. Trolden brændte rebet over og beholdt drengen som tjenestedreng. Siden har der ikke været nogen derinde.
I skoven ved Rødstenen er der rigtig mange vilde skovjordbær. Det kan kommende turister så glæde sig over. Udsigt over sletterne på den sydlige del af Fur, der er mere flad.
Det findes flere sjove butikker på Fur, her en købmandshandel. Gammel Havn er også et sjovt sted. I 1911 anlagde man en havn på Fur, men vind og strømforhold gjorde, at havnen hurtig sandede til. I 1956 opgav man så helt havnen og flyttede den til det nuværende placering.
Udløbet fra Gammel Havn er i dag helt sandet til. 
Fur Bryghus er man nød til at aflægge et visit. Ikke mindst på grund af det gode øl. De laver 14 forskellige slags. En restaurant, så man kan få lidt at spise, mens man smager på øllet. Bryghuset er indrettet i en gammel molerfabrik.
Morgentur til stranden. De røde sten er jernholdig sandsten.. 
Campingpladsen ser sjov ud herfra.
Rundtur på Salling. Vi skal igen med færgen Sleipner-Fur. Det koster kun 150,00 kr. for en returbillet med campingvogn. Vi besøger Klosterkirken i Grinderslev, lavet af augustinerordenen. 
Præstedøren, på den ene side en ildspyende drage og på den anden side en løve. Kirken skulle rumme nogle af landets bedste kalkmalerier fra 1570. Her Hekules i løvekullen.
Jonas spyttes ud af hvalens bug. Mennesker fra 1200- må have kigget måbende på disse billeder, de har aldrig set en løve. En skam alt alle disse gode historier har været malet over efter reformationen.
Ved Sundsøre tager vi igen færgen til Hvalpsund. Før sejlede man rejsende over i joller. Sådan er det heldigvis ikke mere :-) Til højre gammelt pakhus fra dengang der var togtransport.
Vitskøl Kloster skænket til cisterciensermunke af Valdemar den Store efter slaget på Grate Hede. (Se vores Hærvejstur). Det blev et af landets rigeste klostre. Her er en fin klosterhave.
Klosterkirken er nedbrændt, men ruinerne giver dog et godt billede af kirken. Udsigten fejler ikke noget.
Hvide Iris i klosterhaven. Lækker gang muslinger med dejligt brød og Aoil ved havnen i Glyngøre på vej hjem.
Fur fyr ligger oven på klinten og er blot et skur. Det hjælper med sejladsen på Livø Bredning op til Feggersund. Det er elektrisk men kan drives på flaskegas.
Hvad er det, der sidder halvvejs oppe på tårnet ? Ved nærmere eftersyn er det et ansigt. Det fortælles, det er til minde om en arbejder, der faldt ned og døde ved byggeriet.
Kirken har en flot prædikestol og en døbefont med drager og løver.
Den første lørdag i juni er der Skaldyrsfestival på Nykøbing Mors. Vejret har fået folk i sommertøjet. Der er tætpakket med mennesker her på havnen ved alle muslinge- og rejekutterne.
Hvidvins kogte muslinger med urter. Her var travlt. Østersfiskerne kunne tage det lidt mere roligt.
Folk nød det gode vejr, de kolde fadøl og skaldyrene i rigelige mængder. Det var også musik.
Blåmuslinger var det store hit til frokosten. Et smut op i byen blev det også til.
Vi skulle med færgen hjem igen. Annette får altid lyst til at besøge de store genbrugsbutikker rundt i landet.
Pludselig lagde en lægehelikopter an til landing. De bruger pladsen som træningsområde og havde spurgt om lov til at lande og få en is. Det kunne ellers få pladsens beboere til at stime sammen om helikopteren. Mandskabet ville også gerne vise den frem. De letter og flyver over pladsen i lav højde som i en anden actionfilm.
Den sidste aften skal vi have rødspætter, nye kartofler og smørstegt persille købt i Glyngøre. Vi nyder de sidste solstråler over Limfjorden. Vi skal se Barnaby i fjernsynet, velvidende vi sover inden den er slut.
 

 

Til toppen