Ringkøbing 2011

. Mellem æbler og rakkere

Forside Danmark dejligst
 
   
September. Vi tager til Æblehavens Camping få kilometer fra Ringkøbing.
Jeg har taget fri fredag. Det er valgaften. Så da vi har stemt, kører vi mod Vesterhavet. Æblehavens Camping er en BackToNature plads. Den ligger i en gammel æbleplantage midt i en stor skov. Området er et formidabel svampeområde. Annette samler hurtig en kurv meget fine spisesvampe på campingpladsen. Flotte Kantareller, Violet amatysthat og nogle rørhatte.
Campingpladsen er omgivet af en dejlig afvekslende plantage på alle sider, med mange forskellige træer, buske og bundvækster. Parcellerne er pænt store. Vores bil kan holde på den anden side af vognen.
Vi har taget nogle pil selv "politikkere" med til valgaftenen. Her en rød reje, der er gået på efterløn, jeg kan ikke blive enig med mig selv, om det ligner Helle, Lars, Willy eller Pia.
Man kan leje et Safaritelt på Æblehavens Camping med to seperate soveværelser. Så kan man føle sig hensat til Karen Blixsens afrikanske Farm.
På vejen ser jeg et skilt der viser til Hellig Kors Kloster. Jeg har i mine guidebøger ikke læst om dette kloster, så det er jeg nød til at undersøge.  Det viser sig at være et privat bygget kloster med egen menighed - ikke katolsk. Der er messe (tidebøn) fire gange om dagen.
Bundsbæk Mølle fra 1843. Her kan man i åbningstiden få kaffe og kage.
Hedearealerne og bjørnemosen har dannet rammen om Dejbjerg rakkernes liv. Her boede de som regel i simple huse og tørvehytter. Huset her var beboet af de sidste rakkere indtil 1930.
Rakkerne bistod bødlen ved pinlige forhør, parterede selvdøde dyr og tømte latriner om natten. Derfor hed de også natmænd. Parret Mette Mus og Niels Kvembjerg boede her. De fik ni overlevende børn. Andre mennesker ville ikke omgås rakkere, derfor kom børnene ikke i skole. Livet var hårdt især om vinteren. Der kunne graves lidt tørv i mosen. I dejbjerg Kirke findes en række stole, der var forbeholdt rakkere. I mosen huserede også den hovedløse hest ved nattetide.
Hee Kirke en egendommelig kirke fra romansk tid. En historie fortæller, at en ung kvinde Ellen Krag måtte med præstens aksept måtte tage bolig i tårnet, da hendes udkårne Ridder Skram mod forlov fra hæren havde besøgt hende og gjort hende gravid. For at hun ikke skulle blive vanæret for utroskab tog hun bolig i tårnet. Da Ridder Skram vendte hjem efter endt tjeneste kunne han gifte sig med hende.
Ved knæfaldet kan man åbne lågen og en Kristusfigur kommer frem. Et levn fra katolsk tid før reformationen.
Vi besøger Hvide Sande for at købe friske fisk. Denne lille by har mindst tre fiskehandlere og røgerier.
I Hvide Sande spiser vi friskefrikadeller til frokost ved havnen. Til højre sluseanlægget der forbinder fjorden med Vesterhavet.
Abelines gaard. En gammel strandfogedgård bevaret for eftertiden. Der ligger flere af disse flotte firlængede gårde her.
Rundt om hedegården ligger et bælte af kantstillede piksten. De bidrager til at lede vandet væk.
Lyngvig Fyr bygget 1906 efter en tragisk ulykke i 1903, hvor 24 søfolk omkom. Fyrets lys kan ses 40 km fra land. Selv planterne indtager mærkelige former af vindens påvirkning. 
Vesterhavet enormt og barskt. Når vi står på toppen af klitterne kan vi se både Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Til aftensmad får et par dejlige store rødspætter købt i Hvide Sande. Hertil kogte kartofler, persille og smørsovs. Det er en herremiddag.
Fiskehuset i Ringkøbing. Her laves, de bedste fiskefrikadeller vi har smagt længe. Anders Lund Madsen har anmeldt stedet.
Ringkøbing er en hyggelig by, at gå en tur i. Hotellet fra 1600. Byens torv med vandingstrugene.
Foran byens museum står en statue af Mylius Erichsen. Der er født i byen. Han deltog i 1906 - 1908 i den berømte og fatale Danmarks Ekspedition, hvor tre besætningsmedlemmer dør. Bl.a. Mylius Erichsen, Høgh - Hagen og Jørgen Brønlund. Her er deres skib "Danmark" fastfrøset i isen.
Det har været en barsk oplevelse. De har kedet sig bravt og sultet. De fik dog indsamlet flere effekter og en mængde litteratur er bevaret.
Et af ekspeditionsmedlemmerne har malet en ishule de støtte på. Gnipahulen. Vi bliver nød til at snuppe en kop kaffe og en øl oven på denne bytur.
Lørdag og søndag er der kræmmermarked på pladsen. Her er boder med frugt og grønt, husflid og loppeting. Fadøl, pølser og musik.
To gader fyldt med boder.
I Hvide Sande havde vi også købt en Multe file. Multen er en stor rovfisk, der er svær at fange med krog, da den har store bløde læber. Annette tilberedte den i ovn med kartofler, forårløg, sherrytomater og persille. Dertil lidt urtesalt og fløde og nogle små smørklatter. Ca. en halv time i ovnen ved 200 grader. Smager pragtfuld selv om fisken kan være en smule tør i kødet.
 

 

Til toppen