Ærø 2012

Hertugdømmernes ø.

Forside Danmark dejligst
 
   
Uge syv tager vi af sted til Ærø. Med følgeskab af tre sygetransportere, hver med en passager til Ærø. Afgangen kl. 13:15 er en grøn afgang. Spar med campingvogn. Overfarten tager fem kvarter. 
Vi er den eneste campingvogn på dette tidspunkt. Vi har valgt Marstal camping, hvor vi ligger i fred og ro. Havets skvulpen er den eneste lyd.
Marstal camping ligger fem - ti minutters gang fra Marstal by.
Kong Vinter viser tænder.
Flere steder er rækker af små, pyntelige badehuse samlet ved vandet.
Kuperede flotte landskaber ved drejet på vejen fra Marstal mod Ærøkøbing. På toppen dukker fortidsminderne frem. I Stenalderen var Ærø landfast med Langeland og Tåsinge. 
Jættestue. 5000 år gammel. Et kæmpe arbejde, at slæbe disse store sten sammen. 
Hvor vejen går fra mod Sct. Albert kirke, ligger en forsvarsvold fra tidlig middelalder.  Sct. Alberts kirkeruin ligger ved havet med udsigt så langt øjet rækker, omgivet af en volde og voldgrave. En kirke med et befæstet tårn. Omridsene ses tydelig i græsset. Folk her lå i perioder i ufred med venderne. Et slavisk folk østfra nu bosat på de modsatte kyster ved Østersøen.
Marstal Søfartsmuseum, er et skal ses museum, moderne og spændende indrettet for både store og små. Så vi får nogle realistiske muligheder for at sætte os ind i livet til søs og de mange oversøiske, fremmede lande, sømænd fra Marstal besøgte. Rigtig flot museum, får fem skibsskruer.
Stue hos søfartsfamilie. Bemærk stolpen drengen er lænket til. Stolpen er fæstnet både i gulv og loft. Han kunne rejse sig op og sidde ned. Der er ikke noget at sige til, at drenge fra Marstal længtes efter friheden på havet efter syv år i denne indretning. Næser fra den mærkelige savfisk, hjembragt af søfolk.
Store, smukke malerier af J.E. C. Rasmussen.
Landets, måske verdens største solfangeranlæg, ligger ved Marstal og  forsyner 1/3 af byen med varme. På havnen køber vi fire pæne rødspætter for 30 kr. og får endnu engang pandestegte rødspætter, vi tilbereder på campingpladsens udmærkede køkken.
Annette i hendes afslappende campingkollektion. Noget alle skibe fra Marstal har med i medicinskabet, er en flaske Riga Balzam fra Riga. Historien bag Riga Balzam er endnu en af de mange sjove oplevelser, man kan få når man rejser rundt
Frederiksøen med kalkovnen. Man kan kun sejle dertil, de lokale siger, at man om vinteren kan gå derover. Det vil jeg overlade til dem, der kender forholdene.
Gåture ved vandet kan vi ikke få nok af. Lyset skifter hver dag og flere gange om dagen.
Der findes stadig lidt industri på Ærø. Et værft i Marstal og et i Søby. Et af de lokale værtshuse har døren malet i de ærøske farver.
Jeg bemærker, at flere steder ses et stribet flag med gult, grønt og rødt. Den gule og røde farve er hertugdømmernes farver, den grønne for den grønne ø i havet. Ærø hørte ind under hertugdømmet Slesvig-Holsten. Derfor tabte vi øen i 1864 på Slagtebænkene ved Dybbøl og Als. Den danske regering og kongen lavede en en deal med med Preussen, at Danmark fik lov at beholde Ribe og Ærø mod at afstå Lauenborg ved Hamburg. Det oprindelige flag, havde ni striber i de tre farver. Den moderne udgave blev valgt i tresserne.
Stemningsfuld indkørsel til Ærøskøbing. Smalle buede gader med toppede brosten.
En første smuttur ind til Ærøskøbing, her fra torvet. Vandpumperne, der virkede indtil 1952. I baggrunden skolen.
Ærøskøbing. Nogen vil sikkert sige. Hvorfor tage til Ærø midt om vinteren. For os rummer alle steder årstidernes forandringer og får derved sin charme. Hvis ting går lidt langsommere på en ø. Går det rigtig langsom om vinteren.
Husfacader fra Ærøskøbing.
I morgen skal vi spise en let frokost hos Lou Lous.
Onsdag morgen i Marstal med strålende solskin. 
Sommerhusene og husene og grundene generelt, er små på Ærø. Det er priserne så også.
Mindesmærke for faldne danske søfolk under Anden Verdenskrig. 3600 søfolk omkom, heraf 60 alene fra Marstal.
Det er vores bryllupsdag, så derfor skal vi have en frokost hos Lou Lous. Et par ældre herre, kommer og skal have kaffe med fastelavnsboller. Snakken går hurtig om hvordan fastelavnsboller var i gamle dage. Skal der rosiner og sukat i. Jo, mener den ene, det var der altid rigelig af før.
Et par flotte døre, men de er ikke meget højere end 1,5 meter.
Morgenmad med brød fra Marstal Bageri. Shopping til børnebørnene i Ærøskøbing.
Flaske Peters fine modelskibe i flasker. Peter har vist engang sagt, at flaskerne havde han selv tømt.
Der er også en udstilling med gamle effekter fra Ærø Sygehus. Bl.a. denne penisattrap med høretelefoner ?
Langdyssen ved Stokkeby. Den forreste store sten indeholder skåltegn fra  bronzealderen.
Tranderup og Vindeballe er to landsbyer, der er vokset sammen sådan at kirken i Tranderup ligger overfor kroen i Vindeballe. Vindeballe betyder vendernes landsby, så mon ikke dette interessante folkeslag har slået sig ned flere steder i ø-riget.
Bregninge kirke. Bemærk at kirkengårderne ved et par af de ærøske kirker er cirkelrunde. Kalkmaleri forestiller bl.a. dommedag.
En kunstner har gang i brændeovnen. Ærø kommer til at følge dansk lov, men hører stadig under hertugdømmerne.
Søby Slot set fra Søby voldene. Voldene er nogle af Danmarks bedst bevarede volde fra tidlig middelalder. Omkring 1200-tallet bygget af Kong Niels. Fra 1300-tallet og frem til 1864 hørte Ærø under hertugdømmerne. Voldene tjente formålet at beskytte ærøboerne mod venderne.
Søby Slot eller herregård med tørlagte voldgrave. Slottet blev bygget i 1580 af hertug Hans den Yngre. Kælderen i hovedbygningen er endnu bevaret og fra 1580.
Det er ønsket igen at skabe voldgravene med vand under vindebroen. 
Mølle fra Søby tækket helt med tagrør. Møllen ligger i dag midt i et villakvarter.
På havnen i Søby er der travlhed. Øen har fire færgeruter. To fra Søby, Søby - Mommark, Søby - Fåborg, fra Ærøskøbing, Ærøskøbing - Svendborg og fra Marstal, Marstal - Langeland. En lokal Søbybeboer fortalte, da han hørte vi lå på Marstal Camping. "Vi har 22 km til Marstal, dem fra Marstal syntes de har 220 km til Søby. De kommer ikke gerne rundt", siger han.
På Ærø's yderste mest forblæste sted står Skjoldnæs Fyr bygget i 1880 af Bornholmsk granit.
En af bi-fornøjelserne ved camping er, at vi lettere opdager himlens ændringer ved aftenstide. 
Morgenstund.
Skarven balancerer på drivisen i havnen. Igen køber vi en stor torsk ved kutteren for 50,00 kr. Så skulle der også være til Liva. Vi småkoger torsken med citron, løg og peber.
Torsk må ikke spilkoge, da kødet ellers bliver sejt. Så sammen med små kartofler og en god stærk fiskesennepssovs. Næste dag får vi besøg af journalist Thomas B. Estrup fra Fyns Amts Avis. Han vil gerne lave en artikel om vintercamping og hvorfor vi lige har valgt uge syv på Ærø. Han har ved hjælp af en Google-agent spottet vores hjemmeside. Tilfældigt mødte han os på gaden i Ærøskøbing. Link til artiklen i Fyns Amts Avis d. 20.02.2012.
Vodrup Klint. Særligt ler fra stenalderen, der langsom glider mod havet. Danner fine terrasser undervejs. Her findes sjældne planter og insekter.
Resten af dagen før afrejse lørdag morgen, bruger vi på afslapning og nedtagning af vinterteltet. Vi skal besøge en ven i Svendborg og så er denne dejlige uge pludselig til ende.
 

 

Til toppen