Kongeåen  2012

Langs den gamle grænse fra Hejlsminde til Vesterhavet.

Forside Danmark dejligst
 
   
Jeg har samlet en række gamle postkort fra den gamle grænse mellem Tyskland og Danmark fra 1864 til 1920. Vi tager turen langs Kongeåen og genser nogle af stederne.
Efter tabet af Sønderjylland, Slesvig, Holsten og Lauenborg skal der drages en ny grænse. De sønderjyske piger begræder tabet af Sønderjylland.
Hejlsminde Strandcamping ligger med en skøn udsigt til noret ved Hejlsminde. Mod syd ligger en række campingpladser og mod nord Skamlingsbankens Camping.
Hvor noret løber ud i havet startede den gamle grænse.  Skibet på kortet er ikke havareret. men er ved at blive tætnet.
Man har i dag opsat den gamle grænsesten nr. 127 på sin oprindelige plads. Stemningsbillede fra fiskerhytter ved noret.
Lyseblå danske grænseuniformer. En gammel amerikaner campingvogn vi møder denne dag.
Lidt nord for Christiansfeld ligger kroen Frederikshøj. En sjov historie er, at da grænsedragningskomissionen sidder på kroen for at fastligge grænsen, fylder kroværten en flot og våd middag på medlemmerne, for at grænsen kunne slå en bue syd om kroen, så den forbliver dansk.
Over for kroen ligger Genforenings- og Grænsemuseet. Chr. X rider over grænsen ved genforeningen. Glasmosaik af kunstneren Sigurd Olrik hvoraf der kun findes to, det andet befinder sig på Christiansborg.
Lidt uden for Christiansfeld ligger Christinero, et anlæg skabt som romantisk have sidst i 1700-tallet af kammerherreinde Christina Friderica v. Holstein. Herover dam med springvand.
Her har hun levet og nok haft sine bedste stunder, og her ligger hun begravet. Selv kaldte hun anlægget "Mine tanker". Anlægget har tre velbevarede bygninger: Kogehuset, Pavillonen og Kapellet, der ses til højre med marmorsøjlen, her er hendes grav.
Annette ved et flere hundrede år gammel træ i anlægget, der i øvrigt har mange gamle og sjældne træer. Vi skulle selvfølgelig have et par honningkagebomber med hjem til kaffe, nu vi var her.
I dag er der ikke meget at se i Farris og Bastrup. Farris var også grænse for togtrafikken mod syd.
Grænsen ved Skodborghus. Den gamle toldbygning der ses øverst til højre ligger her stadig. Vejen ligger få kilometer herfra med et fint kunstmuseum.
På en lille banke ved nordsiden af Kongeåen ligger det danske toldsted, helt som det gjorde dengang, eneste forskel er bevoksningen. Under toldstedet ligger resterne af Skodborghus Slot. Erik Larsen , der bor på stedet fortæller, at da han gravede ud i kælderen stødte han på et gammelt, stort kampestensgulv. Han skyndte sig at fylde op med beton. En godt bevaret oplysning til eftertiden.
 

 

Erik Larsen fortæller mig også, at man i sydgavlen på det tyske toldsted, der også stadig ligger her, kan se de preussiske gendarmers indskrifter i muren. Nogle endda med gotisk skrift. En meget sjov detalje. Erik kan i øvrigt fortælle nogle spændende smuglerhistorier.
Frihed er bygningen i baggrunden og den ligger der stadig. Mange sønderjyder flygtede i den periode til Danmark, andre kæmpede indædt for deres nationale ret og identitet. Blandt dem var gårdejer H.D. Kloppenborg i Københoved. Han byggede et lille stenhus "Friheden" lige nord for broen, og ad et vadested længere vestpå kunne han så tage over til sit danske fristed og flage med Dannebrog til stor irritation for tyskerne.
Den ene overgang ved Foldingbro. Den lille by med de to kroer, en tysk og en dansk.
Der er en campingplads midt i Foldingbro. Billede fra et tidligere besøg.
Den anden grænseovergang ved Foldingbro.
Bemærk preusserne herover på kortet bærer pikkelhuer. Velbevaret preussisk målesten til højre.
Ved Villebøl går grænsen mod syd fra Kongeåen.
I Villebøl ligger Kongeå Camping og ganske få kilometer derfra Ribeshøj Camping. Bygningen minder meget om en landevejs kro.
På kirkegården i Obbekær står stadig flere gravsten med folk der tjente i gendarmeriet.
Som kortet viser slår grænsen et stort sving mod syd her og afviger fra Kongeåen. Danmark havde fået forhandlet Ribe med til Danmark og Hvidding blev grænsebyen.
Hvidding station er i dag resterne af et stor psykriatisk hospital. Man er ikke i tvivl om at bygningerne har været stationsbygninger. Fra Hvidding fortsatte grænse nogle kilometer mod Vadehavet.
 

 

Til toppen