St. Darum  2012-2013

Vintercamping mellem Esbjerg & Ribe.

Forside Danmark dejligst
 
   
Fra november 2012 til april 2013 har vi valgt at prøve vintercamping på St. Darum Camping.

December 2012

Januar 2013

Februar 2013

Marts 2013

November 2012:
St. Darum Camping ligger i en lund i udkanten af St. Darum, med nøjagtig 15 kilometer til både Esbjerg og Ribe.
Vi prøver pladsen i en weekend i Oktober før vi rejser til Rugen og Spreewald. Den sidste rigtige solskinsweekend. Jeg har et solcelle anlæg på 130W, der skal afprøves.
Vi kører en aftens tur til Sneum Sluse ved Vadehavet.
Fritidsfiskere tørrer ruser. Sneum Sluse.
Himlen viser sig fra en magisk side nedenfor slusen. Da vi vender tilbage til pladsen, den første weekend i November, trækker flere gæs hen over campingpladsen.
Vi kommer forbi, hvor de store flokke af vilde Bramgæs har slået sig ned og græsser.
Der god plads her på St. Darum Camping. Bygningen til venstre er sanitetsbygningen. Den er ved at blive udvidet.
Det er altid spændende at køre langs en stor havn. Efter 1864 og tabet af Slesvig og Hamburg havn blev Esbjerg bygget som udskibningshavn til England.
 
 

Jeg havde som ung besøgt Sædding Centret og vi vender tilbage, her i 2012. Pludselig ser centret lidt ud som Arnesens butik i Matador. Man kan ikke sidde et sted og nyde en kop kaffe og et stykke kringle, mens man beskurer det pulserende menneskemylder. Tilbage på pladsen laver vi andebryster på grillen og en gang brunede kartofler. Det får vi sammen med rødkål og en rest vildtsovs, vi havde med hjemmefra.

"Mennesket ved havet" Syv meter høje statuer kigger ud over havet.
"Mennesket ved havet". Her sidder de og kigger. Til højre Sognepræst Eilif Kroagers præstebolig i Allerup. Her begynder Danmarks chaterrejser. I  1950 sender han de første to busser med solhungrende danskere til Spanien. I 1954 bliver præstegården for trang. Virksomheden flytter til Tjæreborg.
"Weis stue" Danmarks ældste kro. Stormflodssøjlen ved Ribe Åhavn. Grundet flere stormfloder i begyndelsen af århundredet bygger man det syv meter høje Ribe-dige. 
To vadehavspramme ved kajen.
Sælhunden på Skibbroen som gaden hedder langs åen. Her spiser man gode frokoster. Jeg får en pariserbøf, Annette får to stykker smørebrød, en med sild og en med æg og rejer. Dertil to gode øl fra Ribe Bryghus.
Kammerslusen. Her er en vandstandsforskel på to meter. Slusen kan tage skibe indtil 45 meter.
Kammerslusen er en af få gennemsejlingssluser i landet. Slusen blev bygget 1911-1913.

December. 2012.

En rigtig grå weekend. Annette bliver på pladsen næsten hele ugen og jeg kører til og fra arbejde.
Fiskehuset på havnen i Esbjerg. Rigtig godt udvalg til rimelige priser. Men kig godt omkring, der ligger flere fiskebutikker her.
Torvet er ved at blive omdannet til december hygge med bl.a. skøjtebane.
Dejligt med en lidt større by, hvor vi kan få lidt fra de varme lande. Gågaden i Esbjerg skulle være Danmarks længste.
Torvet i Varde. Varde er modsat Esbjerg en gammel by, omkring 1000 år. Den skal vi have kigget mere på. Byen har en berømt maler Otto Frello.
En stor del af hans dejlige billeder hænger på museet. Et besøg kan anbefales.
Et rum hedder spejlinger. Flot skulptur af rav formet som en edderkop.
Dette dejlige billede er ikke Frello, men en anden Varde kunstner Christen Lyngbo. Læs mere. Under 2. Verdenskrig åbnede han sin grund for campister og naturister. Måske den første af slagsen. Er det ikke et vidunderligt billede.
På Lundvej 39, ligger det flotte Jugendhuset. I dag i privat eje. Over 100 år gammel Villa, den bedst bevarede i Jugendstil.
Bramming ligger seks kilometer fra campingpladsen og har alt hvad vi har brug for i dagligvarebutikker. Omegnsmuseet, hvortil der er gratis adgang har en stor glasmontre kaldet tidsmontren. Sjov at se.
Darum Kirke omtales første gang 1263 i Ribes Oldemor. Et skrift med optegnelser af bl.a. kirker. På vej til campingpladsen kører jeg af Laurentiusvej forbi kirken viet til Laurentius. Sangsvanerne trækker henover til spisepladserne, mens de synger de sidste julesalmer.
Sjælden Fontehimmel til døbefonten og flot træfigur fra et tidligere højalter.
Selv om det ikke fremgår af billedet, så har det mest været en blæsende, mørk og våd weekend.
Sneen kom i begyndelsen af december. Vi julehandler i Esbjerg. 
Synd at julemandens rensdyr skal slæbes op og ned af gågaden igen og igen.
Skøjtebanen bliver flittig brugt.
Sneen og frosten kom, men gik igen.
Flot er det. Ikke alle fortelte havde klaret den tunge tøsne.
Nytår: Vi skulle have nogle butterdejskurve med jomfruhummer, kammusling og krabber i en fond kogt på skallerne af hummerne. Før havde de fået tæsk med Chablisflasken, der senere væltede ned til fonden i tykke stråler. Vi var de eneste på pladsen, så vi havde desværre ikke nogen at sige skål og godt nytår til. Det gik fint og vi kom godt ind i det nye år. Godt nytår til alle derude.
Januar. 2013.
I begyndelsen af januar var det meget mildt og gråt. Fra campingpladsen og en vej der kan afspærres ved oversvømmelser.
Kolonien ved Sneum Sluse. En samling hytter anlagt på diget af fiskere og beboere.
Grimstrup. Flot og velholdt landsby opkaldt efter en vikingehøvding, hvis grav også er fundet her. Fundet kan ses på Esbjerg Museum.
Grimstrup Kirke. 
Grimstrup Egekrat. Danmarks største. Vejen til Russerhulen med mindesten. Under 2. Verdenskrig havde sabotøre et større våbenlager i skoven.
Historien om Russerhulen og Varde Å med borgbanken.
Det hyggelige Varde torv med kirken, hvor der de gange jeg var her, spillede en sækkepibespiller.
Vardes smukkeste ejendom. Den Kampmannske Gård. Ejendommen har sin hvide dame. Spøgelset viser sig med mellemrum og varsler dårlig nyt for den, der møder hende.
Nysø et kombineret rekreations- og produktionsområde, lidt syd for Varde.
Vi besøger Ribe på et kort visit og får en fadøl på den gamle Postgård.
Sangsvaner trækker hver dag over campingpladsen til fourageringsområderne. Riber Kjærgård hovedgård (nævnes første gang i 1300-tallet) få kilometer fra Darum rummer flere spøgelser. Jomfruen, det skjulte barn og grusomme herremand med sine halsende hunde, der har rødglødende øjne og blodige tunger
Esbjerg vartegn "Vandtårnet" ved musikhuset og kunstmuseet.
Vi slutter besøget af med en frokost på den dejlige Sand's Restauration, der også emmer af kunst og hygge.
Esbjerg Museum har en særudstilling om Romerriget. Her feltherrens campingtelt. Museet er i det hele taget værd at se. Vi besøger en hyggelig pub for det lidt ældre publikum.
Januar slutter mild. Kirke med rejsestald ved Hjortlund.
Februar. 2013.
Efter stormen sidst i Januar dannedes der skrueis ved Vadehavet. Her ved Mandø ebbevej. På det øverste billede er det Mandø i baggrunden. Ved Sneum Sluse er der også skrueis.
Et stort off-shore skib har lagt til kaj. Vi er i Esbjerg for at købe lidt fisk.
Lys sej med div. grøntsager og en bagt kartoffel fra ovnen. Vi er rigtig glade for vores indbyggede ovn. Februar er også den måned hvor der er campingmesse i Herning. Jeg besøgte messen om fredagen. Der stod en meget ung kvinde ved skranken. Hun kiggede op og ned af mig og sagde, "Det bliver 50,- kr. med seniorrabat." Jeg vidste ikke lige om, jeg skulle blive glad eller skuffet. Det blev ved rabatten.
Danmarkshallen er altid spændende med de mange lokale indslag. Rigtige fiskere, der gør fisk klar. Og skagenshusene med mange smagsprøver.
Opdagelsesrejsende i den store jungle.
Storvildtrejser efter trofæer. Og en tur til Cuba.
Flere smagsprøver. Telte i alle afskygninger. Eller en messedeltager, der lige blev lidt træt.
Ribe Jernstøberi, ligger i dag inde i byen, her udstilling af de gamle støbejerns brændeovne. Den her har stået på det gamle Rådhus. Ellers er her kunstudstilling med fri adgang.
Det er ikke Bonderøven, vi er på besøg hos, men næsten. Vi skal spise en dejlig middag hos nogle venner. Her deres Dome-hønsegård og hønsehus i Villa Kulla stil.
1. Marts er det et helt fantastisk vejr. Den stærke, lille muldvarp, der har skubbet den frosne jord op i en helt lodret kegle. Vi suger de første vitaminer til os.
Marts. 2013.
Nu troede vi lige foråret var på vej ifølge kalenderen. Blåmejsen gør klar til at bygge rede.
Så kom sneen og kulden igen med fornyet styrke. Oven i købet med en snestorm og mange trafikale problemer.
Pladsen er igen dækket i sne. Et par agerhøns har søgt lidt læ for vinden.
Jørn og Birgitte kører den lille plads professionelt med en stor arbejdsindsats. Altid høflige og venlige. Tak for denne gang, det var et udmærket vinterophold. 
 

 

Til toppen