NV. Sjælland 2014

Haleløse katte og domkirke fra stenalderen.

Forside
 
   
Vi skal besøge Annettes mor i Frederikssund samt vores mindste søn i København. Fredag tager vi over broerne og kører fra Korsør mod nord til Reersø før Kalundborg. Besøg købmanden her og find ud af at beboerne nok ikke er helt som gennemsnittet. Købmanden har et stort udvalg i friske grønsager bl.a. en stor kurv med friske ingefær. Flere forskellige franske olivenolier, stort udvalg i franske oste.  Vi parkerer på stranden ved siden af lystbådehavnen. Kort efter banker det på døren. Det er den kvindelige havnefoged. 100 kr. for en overnatning, men så kan vi også frit tage strøm fra en stander. Der er toiletter, bad og vaskefaciliteter på havnen. Det er sku dejligt, at havnene har tager autocamperne til sig.
Annette har inviteret mig på aftensmad på den lokale kro. De er kendt for fine fiskeretter. Vi får en forret med kammuslinger i en yderst velsmagende hummerbisque.
Til hovedret vælger vi krondyrmedaljoner. De kan bides over med øjenbrynene. Hertil en kraftig italiensk rødvin.
Kroen ligger selvfølgelig som den skal, lige over for kirken. Kroen er ældst. Bagved til venstre ligger byens campingplads.
Reersø har en stor seværdighed. Her findes en 200 årig gammel bestand af haleløse katte. Genetisk - killingerne bliver født haleløse og får ikke bare halen klippet af som Pelle haleløs. De findes ellers kun på øen Man i Det Irske Hav. Jeg har mit besvær med, at finde frem til de haleløse katte. Jeg får fortalt, at de er ved at være sjældne - turisterne stjæler dem.  Men jeg finder frem til dette pragtstykke hos en ældre dame. Katten hedder Pelle. Man mener kattene er kommet til Reersø ved et skibsforlis.
Sjælland er kendt for nogle flotte kalkmalerier fra middelalderen. De har overlevet reformationen i 1536. Jeg besøger flere kirker, der desværre var aflåste. men her Tuse Kirke der har åbent og med nogle rigtig fine billeder af Isefjordsmaleren.
Her to djævle, der hjælper en kvinde med smørret. De har fået lettet på hendes kjole kan jeg se.
Et billede af tre levende der møder tre døde og minder en om livets flygtighed. De døde siger mens ormene kravler ud af kraniet. "Vi var engang som jer."
Barnemordet i Bethlehem. Herodes til venstre.
De tre vise mænd med Jesus, Maria og Josef.
Efter en dejlig frokost, hvor vi indtager stegte sild og og krabbesalat købt hos røgeriet i Reersø, besøger vi Dragsholm Slot.
Smuk udsigt fra slotsbanken.
Dragsholm Slot er i privat eje, restauration og hotel.
Vi leder efter en forhistorisk domkirke fra stenalderen og finder den efter længere tids søgen. 
Bygget for 5000 år siden. Freja afsøger Domkirkens indre inden vi begiver os ind.
En smal, lav gang seks meter ind i højen.
Her rejser den dobbelte jættestue sig til fuld ståhøjde på to meter og med syv meter til hver side. Nogle af de store sten er kløvet på en måde man endnu ikke har kunnet finde løsningen på. De havde jo kun stenredskaber. Fantastisk bygningsværk.
Vi tager færgen fra Rørvig til Hundested, da vi skal overnatte hos Annettes mor i Frederikssund. Vi overnatter i camperen på en villavej.
Men inden da indtager vi en let aftensmad i Hundested ved en kendt opdagelsesrejsende.
Annette har en gang hjemmelavet Chili con carne med. Der er godt med chili i, som vi holder meget af.
Kongen af Thule. Knud Rasmussens hus i Hundested. Det havde desværre lukket, så det må blive en anden gang.
Vi besøger vores søn Casper i København. Han læser på DTU. Kæresten Emma er også flyttet til staden. Vi er ude og spise frokost. Her Gråbrødre Torv.
Vi slutter dagen af med et besøg på en af de mange hyggelige cafeer.
 

 

Til toppen