Julekalender 2013

- Postkort med seværdigheder, der ikke findes længere. Ren nostalgi.

Forside Danmark dejligst
 
   
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
1. december - Indledning.
Dette års julekalender er postkort med seværdigheder/attraktioner, der er forsvundet af forskellige grunde. Nogle få findes endnu, men er også på vej til at forsvinde. Alle kort er fra Danmark. I kan komme med ud i landet se hvad jeg har fundet ved at følge med i julekalenderen. God fornøjelse.
Første postkort: Sendt til Norge i 1934. Personen der har sendt kortet er selv med på billedet. Kan I finde ham ?. Bussen har kalesje i fuld længde. Firmaets telefon fire cifre.
Postkort sendt 1947. Jeg kommer til at tænke på Matador, når jeg ser dette kort. Der er ikke mange badehoteller tilbage. En gang var der adskellige på Langeland ved Lohals. Læs mere her... Kan I finde hotellet i materialet.
Kortet hedder "Lykkelig rejse"

 

2. december.
Postkort sendt 1909. Forlystelsesetablissement fra Kolding. Læs mere her ...
Restauranten ser ikke længere sådan ud. Se mere her ...
Kilden i Marielund, Kolding.  Læs mere her ....

 

3. december.
Sendt 1923. Ludviglyst var først et feriested ved Silkeborgsøerne, senere blev det et hotelmuseum. Det stod så tomt i fire år og åbnede i 2012 som et gastonomisk traktørsted. Læs mere her.....

 

4. december.
Øverste kort sendt 1922. Søren og "Moses" ved Munkebjerg Vejle. Moses er et æsel. Læs mere her ....

 

5. december.
Knippelsbro København, findes stadig. Her i en tidligere udgave. Læs mere her ... Kortet er sendt 1911.
Tivolis Koncertsal anno 1843. Læs mere her ....
6. december.
Stagmanden. Fragtede folk og fæ over åen mod betaling.
Sendt 1908. Trækfærge mellem holmene i de lavtliggende områder omkrig Ribe. I dag er der broer over alle vandløb. Ung mand der skriver til kæreste eller ?. Som mange andre kortskriverer undskylder han, at han har travlt.

 

7. december.
Nis Hansen stenhus og have på Nygade 20, Gråsten. Har ikke kunnet finde flere oplysninger. Hans S. skriver. Jeg kan fortælle, at adressen Nygade 20 stadig findes i Gråsten, men det er sikkert ike det samme hus. Indtil for en 10-1 år siden var huset en bagerbutik "Vor bager" som naturligvis så noget anderledes ud, men i sidehuset til højre for huset var der stadig rester af stenene.

 

8. december.
Søbylejren. Indvinding af Brunkul. Læs mere ....
Marcus Becks gaard. Irma Norlev oplyser, at gården i dag står i "Den Gamle By" i Århus.

 

9. december.
Storebælts færgefart. Alle husker nok stadig da der var færgefart over Storebælt. Seks år siden den sidste færge sejlede. Gode campister foreslår at tiden er slut 50'erne - begyndelse 60'erne pågrund af bilerne, nummerpladerne og færgen. Knud Madsen skriver om bilerne: Den Grøn/hvide bil, en Hillmann Husky Estate, er en efterkrigsmodel formentlig fra ca. 1955, som bærer en nummerplade med 2 bogstaver. Dette nummersystem blev introduceret i 1958. Bogstaverne AM er senere anvendt end ved introduktionen i 1958 og denne stammer formentlig fra omkring 1960 eller lidt senere, og hører til i Storkøbenhavnsområdet.
Måske har den foranholdende Opel Kapitän, der tilsyneladende har problemer, som var ganske almindelig for disse vogne, forvirret årgangsfastsættelsen, idet det formentlig, ud fra den triste stand, er en årg. 1939/40, efterladt af de tyske besættelsesstyrker. Derimod tilsiger de 2 VW oppe på rampen, at det er fra 50erne eller senere. Klaus skriver: Billedet er tidligst fra 1958.
Nummerpladen på den grøn/hvide Hillmann starter, så vidt jeg kan se, ikke med AM, men AH.
Den gamle AH serie brugtes iflg. nrpl.dk i Københavns Amts Nordre Birk (Gentofte - Hellerup) og kun i perioden 01.04.1958 - 31.12.1959. Serien startede ved AH 20.000 og højest udstedte nummer var AH34.574.
Lindenborg Kro med post og rejsevogn. Læs mere her ....
10. december.
Semaforen i Skagen. Læs mere her .... Der var semaforer fra København til Altona ved Hamborg. Så kunne man komme i kontakt med den fjerneste afkrog af Riget på en time.
Endnu en stenhave, forsvundet uden at efterlade sig spor. 

 

11. december.
Frederik d. 7 bro i Sønderborg. Læs mere her ....
Knivsberg, Dansktyskernes mødested ved Åbenrå i Sønderjylland. Monomentet blev bortsprængt efter genforeningen 1920. Læs mere her ---

 

12. december.
Sendt 1955. Man kan stadig få røgede sild på Bornholm, men de er kørt dertil fra Hirsthals. Østersø sild er ikke længere fede nok til at ryge. Derfor bruges Nordsø sild.
Sendt 1947. En gang fantes denne store flotte fisk i rigelige mængder i danske farvande. Læs mere her ....
Sendt 1976. Tørrede jyder, saltet og lufttørret fisk. De kan stadig fås i små mængder. Læs mere her ....

 

13. december.
Bemærk de flotte gamle vandcykler.
Kviesø og camping. Læs mere her... . Campingpladsen findes ikke mere. Huset kaldes i dag for "Pandekagehuset"

 

14. december.
Bygning af Rejsbydiget. Der blev dige hele vejen langs Vadehavet. En vens far arbejdede med digebyggeriet. Han skulle selv medbringe en spade. Knækkede den fik han ikke løn, før han kom med en ny spade. Læs mere her.
Territorier på Fanø strand. Før så man mange gange denne tagen stranden i besiddelse med volde og anlæg.
Rensdyrene på Rømø. Især et projekt på Rømø i 1914 var meget seriøst. Her importerede man 24 rener til hederne på øen. Desværre blev 1. Verdenskrig en katastrofe for dette projekt. Sønderjylland - og dermed også Rømø - var på det tidspunkt tysk, og i de hungerramte dage i krigens sidste del blev øens rener slagtet og spist.

 

15. december.
Fiskekoner på Gammelstrand. Skønne gamle biler i baggrunden. 
Blomsterkoner ved Højbroplads. Se nummereret stadevogn. Læs mere her om torvehandlen. Sjov artikel.

 

16. december.
Odinstårnet i Odense. Blev sprængt under sidste krig. Læs mere her.... Bagsiden hører til kortet herunder.
Brevskriveren fortæller at huset er som at bo under åben himmel.

 

17. december.
Gasbeholder malet som globus i Silkeborg. Læs mere her....
Sendt til det tidligere DDR i 1974. Syvmasteren. på Bornholm. Læs mere her....
18. december.
Tangdige ved Ebeltoft. Læs mere her....
Wilhelm I statuen stod på torvet fra 1890 til 1920 i Haderslev. Læs mere her....

 

19. december.
Sendt 1912.
Sendt 1913. Det var en glædelig nyhed at Carl blev fri for militærtjeneste.
Sendt 1923. Læs mere om hedens beboere.
Læs mer om natmandsfolket.

 

20. december.
Parnasgården findes ikke mere som forlystelse. Stedet er i dag privatejet.

 

21. december.
Tophuset findes stadig. Karen døde i 1929. Så kortet er ældre. Læs mere her.....
Før havde mange større byer egen Zoo. Mange dyr havde ikke ideelle forhold, så de fleste er i dag lukkede. Jeg kan huske at have besøgt en Zoo i Vejle by og Ulstrup hvor der også var delfinarium. Læs mere her.... Irma N skriver. Der hvor Holstebro Zoo lå er i dag anlægget, der har jeg leget som barn, og mine børn har leget der da de var børn, nu mangler børnebørnene bare at komme der. jeg er født i 1957 og kan ikke husk zoo. jeg har også været i Sorø eventyrpark har haft det samme kort, kan huske nissernes vagtparade fra et af stederne, man kunne trykke på en knap ( sådan husker jeg det) så kunne man høre eventyr og musik.

 

22. december.
Grænsen efter 1864. Indtil da var det grænsen til Nordslesvig, i dag Sønderjylland. Kroejeren på Frederikshøj ville gerne stadig tilhøre Danmark og drak grænsedragningskommisionen stive under en frokost, så grænsen blev trukket syd herfor. Overfor ligger Grænsemuseet. Hele vejen fra østkysten til vestkysten er der gode historier langs grænsen om toldsteder, gravstene, flygtninge fra tysk militærtjeneste og smuglerer.
En dag kom postkortfotografen uanmeldt forbi grænsen ved Skodborghus. Gendamerne fik travl med at hejse flagene. Den tyske gendam så travlt, at den tyske ørn kom til at hænge med hovedet nedad. Dette kort blev meget populær blandt danskerne. Lidt oprejsning fik vi.

 

23. december.
Sangforeningens Have er i dag parkeringsplads. Læs mere om Sangforeningen her....
Savmøllen er i dag væk.
Sendt 1912 i tysk tid. Gråsten Slot ligger her endnu, men slotsparken forsvinder stille og rolig. Læs mere her....

 

24. december.
Badehytter på Fanø. Der kan stadig ses en på Fanø museum.
Sendt 1905. Skibet i baggrunden er en Evert, sejlskibstypen er udviklet i Nordtyskland og på De Frisiske Øer, oftest rigget som galease. Everten var mest almindelig i 1800-t. og forekom oftest som lastfartøj. Skroget var fladbundet med ringe dybgang, så det var muligt at sejle i de ret lavvandede kystfarvande. Everten var ofte forsynet med sidesværd for at mindske afdrift. Den havde et ret højt agterskib til beboelse, ofte med vinduer i agterspejlet.

GLÆDELIG JUL.

 

Til toppen