Helgoland og Stade 2010

Forside Udenlandsture
 
 
Kristi Himmelfartsferien blev en tur til sydsiden af Elben i Nordfriesland. Vi kørte hjemmefra sidst på eftermiddagen onsdag. I radioen hørte vi der var meldt 16 kilometer kø nord for Elbtunnelen. Vi tog en Autohof et stykke før, så vi kunne sove og komme tidligt af sted næste dag. Det var også vores første længere tur med den nye bil. Kørecomputeren viste at vores gennemsnitlige forbrug er 12,8 km/l
Vi havde hjemmefra fundet Campingpladsen Ferienpark Geesthof. En Campingchequeplads (ingen gebyr 16.05.2010) mellem Hamborg og Cuxhafen. Ved siden af os lå et andet dansk par i en lille T@B med dette skønne trækdyr (Volvo), "Var det ikke en sådan bil Helgen kørte rundt med i tv serien med Roger Moore fra 60'erne ?",
 

Stade:

Stade (43.000 indb.) har en gang været Hansestad og større end Hamborg. Den indre by omkring den gamle havn er et særdeles godt velbevaret eksempel på senmiddelalder
Toppede brosten og hyggelige cafeer gemmer sig. Byen har i en lang periode været under svensk herredømme, der en overgang havde deres forvaltning her. Der er flere bygninger der fortæller historien bl.a. Schwedenspeicher.
 

Helgoland:

Fra Cuxhafen skulle vi med en katamaran hurtigbåd til Helgoland. Helgoland ligger 70 kilometer ude i Nordsøen. Øen er delt i tre dele dele. Unterland og Mittelland, et fladt stykke, hvor bl.a. havnen ligger. Og Oberland som er bjerget der rejser sig rødt og mægtig 70 meter.
Katamaranen hedder Hsc "Halunder Jet" og sejler hver dag fra Hamborg kl. 09:00, den samler gæster op undervejs, i Cuxhafen kl. 11:30. Halunder Jet er bygget i Norge og kan sejle hele 68 km/t, ca. dobbelt så hurtig som de andre færger. Der tager lidt over en time at sejle de 70 km til Helgoland.
Den anden færge, der sejler fra Cuxhafen er "Atlantis" , når gæsterne ankommer til Helgoland bliver de sejlet ind i joller, mens færgen ligger på reden, som det så smukt hedder. Ved Binnenreede ligger disse smukke mangefarvede små huse, der bl.a. rummer butikker.
Helgoland er ikke medlem af EU, så det er skattefrit og toldfrit område. Det er ikke muligt at have biler eller cykler med til Helgoland. De lokale benytter sig af El-biler.
Byen ligger både i Unterland og på Oberland. Til venstre foroven ses badeøen Düne. Og til højre færgen Atlantis på reden. Helgoland er 1,7 km lang og 600 meter bred. Øen har både været dansk, engelsk og fra 1890 tysk. Den blev alvorligt bombet under 1. og 2. verdenskrig. Derfor er der ikke et hus, der er ældre end 1945.
Der er anlagt fine stier rundt langs kanten og man kan sagtens gå rundt om Oberland på 1½ time.
På disse vindforblæste klipper yngler mange havfugle, bl.a. suler, lomvier, alkefugle og mange andre.
Sulerne bruger grene, tang og rester af fiskernes net til redemateriale. Til højre Helgolands vartegn "Lange Anna" et løsrevet klippestykke fra hovedøen. 
Enhver ferie får en ende og også denne. Søndag brugte vi på afslapning og hjemturen. Men næste weekend er det allerede pinse og så er vi klar til nye eventyr.
 
Til toppen