Flensborg  2011

- Smagen af Dansk Vestindien

Forside Udenlandsture
 
 
En forlænget weekend midt i Marts. Det er som foråret rigtig begynder nu. Tidlig om morgenen hører vi fuglesang i det gryende morgenlys. Her på mandag er det forårsjævndøgn. Hvor dag og nat er lige lange. Det kan jeg lide.
Camping Mitte ligger i den lille landsby Medelby ca. 15.km. fra Flensborg. Pladsen tager campingcheque, har pæne og rene familierum. Svømmebad er gratis for campister. Den lille cafe har også åben i weekender på denne tid af året.
Jeg fortalte historien på vores tur til grænselandet. Men det sætter stemningen til denne tur. 

Midt i Aabenraa på Skibsbroen 20-22 møder man Dansk Vestindien. Den ubekræftede historie lyder: Sct. Croix og Aabenraa skulle have nye toldbygninger. De blev tegnet i København, men under forsendelsen blev de to tegninger til de nye bygninger byttet rundt. Pligtopfyldende byggede Aabenraa efter de tegninger, de havde fået tilsendt uden at skele til arkitekturen. Derfor denne særprægede bygning. 

Vi kører mod Flensborg for at finde smagen af Dansk Vestindien. Vi finder et parkeringshus ved havnen, der møder jeg dette skilt - Hva' dælen sker der, tænker jeg, men ved nærmere eftertanke, kan jeg se logikken. Kvinder vil foretrække at parkere tæt ved udgangen frem for i den mørke parkeringskælder. 
Flensborg er på mange måder en flot og spændende by. Den har været dansk i over 400 år. Der bor 55.000 dansktalende i Sydslesvig
Nørreport, her begynder vores eventyr om smagen af Vestindien. Vi havde planlagt at besøge Søfartsmuseet, der har et Rom-museum. Men det er i gang med en kraftig ombygning. Kig ned af sidegaderne til gågaden og ind i de mange baggårde.
Sukkergåden Kracke. Et af de fem største sukkerkogerier. Lagerbygning på nordsiden opført omkring 1820, forhuset fornyet 1906. Johannsens-Rom. Fra 1914 hjemsted af firmaet A. H. Johannsen, Flensborgs ældste endnu bestående romhus, grundlagt 1878 af A. H. Johannsen. Lagerbygning opført omkring 1720.
Lad os starte ved begyndelsen. Omkring 1750 havde Danmark erhvervet de Vestindiske øer i Caribien. Flensborg var stedet i den danske helstat, der var udset til at behandle sukkeret fra Vestindien til bl.a. rom. Her opstod en blomstrende industri med hen ved 200 rom-producenter, af hvilke der i dag, kun er et par stykker tilbage. Sukkerrør blev dyrket i Vestindien og råsukkeret sendt til Danmark. Rom produceret i danske Flensborg blev kendt i den ganske verden. At produktionen foregik ved hjælp af slaver bekymrede ikke folk meget dengang. Sikkert ligeså meget på grund af uvidenhed. Danmark var dog den første europæiske stat, der nedlagde slavehandlen. Eventyret for Flensborg stoppede  med danskernes nederlag i 1864.
Braasch-Rum. Købmandsgård med kampestenskælder fra 1200-tallet, i dag Vin- & Romhus Brassch. Siden 1998 har destillatør Walter Brassch fremstillet sin egen rom i manufaktur. Vi smutter ind og hører en historie om rommens veje til Danmark og smager nogle smagsprøver. Der dufter af sommer og rejser.. Jeg køber en flaske.
"Rote Straße" kaldes for Flensborgs smykkeskrin, en hyggelig lille gade. Udforsk baggårderne og sidegaderne. Gademusikanterne har ikke helt smidt vintertøjet endnu.
Sidegade til "Rote Straße". Der findes i Flensborg mindst 20 huse med tilknytning til handlen med Vestindien, flere er dog kraftig ombygget.
Vestindisk pakhus i dag kontorbygning. Ligger ganske tæt på havnen. Huset viser betydningen af den omfattende vestindiske handel Flensborg nød så godt af. I 1755 sejlede det første skib fra Flensborg mod Vestindien. Aftenhygge på Camping Mitte. X-faktor med kaffe og en lille rom fra Braasch. Den skal ikke drikkes i en drink, men som en god cognac eller whisky. Et lille glas rom vil sprede en duft af Vestindien i rummet. Annette får en skumbanan til kaffen.
 

Sankelmark

Snefog og iskold vind blæser de danske soldater i ansigtet, mens de slæber kanoner og udrustning mod Dybbøl fra rømningen af Dannevirke. Et hurtigt østrigsk rytteri indhenter bagtroppen ved Sankelmark om formiddagen den 6. februar 1864. Bagtroppen forskanser sig i det smalle pas ved Sankelmark, hvor Hærvejen løber mellem et højdedrag mod øst og Sankelmark Sø mod vest. Danskerne kæmper mand mod mand mod østrigerne. Slaget varer 3 timer. De danske tab ved Sankelmark udgjorde i alt 763 mand, heraf 53 faldne, 157 sårede og resten fangne. På østrigsk side faldt 95 mand, 311 blev såret og 27 savnede. Resultatet af slaget blev, at den danske hær uden forhindringer kunne fortsætte tilbagetrækningen til Dybbøl, hvortil hovedstyrken nåede i løbet af den 7. februar. Der er mindesmærker på begge sider af vejen og 400 meter længere fremme endnu et.
Ved Sankelmark ligger en imponerende samling af dysser og høje fra bondestenalderen. Utroligt hvad de har kunnet udrette. 2500 f.kr.
 

Glücksborg

Ude i søens stille, blå vand ligger et hvidkalket slot omgivet af vand på tre sider. Sådan kunne et eventyr starte. Glücksborg er et vigtigt slot i Nordeuropas historie. Danske konger og Slesvig-Holstenske fyrster har boet her. 
Den danske kongefamilie har selv i dag dybe rødder tilbage til dette slot. Slotskapellet har oprindelige freskner i loftet. Altertavlen er fra tredive årskrigens tid.
Vi går rundt i de forskellige stuer og gemakker. Bemærk de sexede sutsko vi tager uden på de almindelige sko. Stedet hvor man har hængt ud, mens prinsessen spillede klaver.
Sjældne flamske lædertapeter pryder det ene rum. Der er også mange nederlandske gobeliner og gamle malerier.
Et gammelt gevær, der har har kunnet affyre 9 skud. Fra jagtstuen.
 Auguste Victoria havde sit andet hjem på Glücksborg. Hun blev født i 1866. Her har hun den prøjsiske kronprins på besøg.
Vi kommer selvfølgelig også ned i fangekælderen. Her er koldt og klamt. I nogle af rummene er installeret dukker, der skriger hjerteskærende.
Til fangekælderen hører også et torturkammer med bl.a. en strækbænk og en sømbeslået stol. Her kunne de nok få den "sandhed" frem, de gerne ville høre.
Langballinggau, lille færge- og fiskeleje, hvor der tidlig formiddag kan købes friske fisk og andet godt fra havet. Her findes også en campingplads. Så får denne dejlige weekend også ende. I dag vender vi næsen mod Nordslesvig. 
 

Til toppen