Tyskland 2012

Rügen & Spreewald - jagten på venderne.

Forside Andre ture i udlandet
 
   
 
I begyndelsen af oktober kan jeg tage små fjorten dage fri. Vi Kører gennem det nordlige tyskland til Rügen ca. 400 kilometer fra den danske grænse.
Forhistorien:
Gennem vores campingture i Danmark, er vi ustandselig stødt på kirker og borge til forsvar mod de vendiske sørøvere. Her den befæstede kirke i Notmark på Als. Nyborg Slot.
Vindeballe på Ærø, betyder vendernes boplads.
I årene 500-800 slog venderne sig ned langs Østersøkysten  og helt ned til Elben. Venderne var forskellige slaviske stammer, som indvandrede østfra. De tog på plyndringstogter ved danske øer og kyster. I 1169 fik den danske kong Valdemar den Store og biskop Absalon nok, nu skulle Vendland kristnes. De angreb og nedbrændte hovedborgen Arkona på Rügen. Deres mangehovedet frugtbarheds gud bliver også omstyrtet og brændt. I 1185 var hele Vendland besejret og de danske konger og dronninger, kunne kalde sig for vendernes konge. Denne betegnelse fjerner dronning Margrethe 2. sammen med vendiske lindorm i det danske rigsvåben i 1972.
Kong Valdemar og biskop Absalon på vendernes fort Arkona. Borgen nedbrændes og helligdommen Svantevit med de mange hoveder, en freds- og frugtbarheds gud omstyrtes.
Overnatning på rasteplads ved Rostock, den eneste bemandede plads på den nordlige motorvej A20.
Havnelinien ved Stralsund. Forbindelsespunktet til Rügen. Stralsund nåede vi ikke på denne tur.
Broen til Rügen er Tysklands største hængebro. Rügen er kendt for sine mange veje med alleer. Flot ser det jo ud, i de begyndende efterårsfarver..
Begge de pladser vi vælger på denne tur viser sig at tilhøre BestDeal rabatordningen. Pladsen på Rügen hedder Drewoldke og ligger på nordkysten. Dejlig beliggenhed med få meter til havet. Tilkørselsvejene er gode.
Vi skal selv finde en plads, at ligge på, så kommer der en medarbejder og låser ledning ind i elstanderen. Herover en af flere toiletbygninger.
Bygningen er pæn, ren og opvarmet. Annette tilbereder mad i køkkenet. Det skal siges jeg lige havde vasket op.
Pladsen har med få meter mellemrum to forretninger med dagligvarer. Den første i forbindelse med en restaurant.  Den anden i lidt mere DDR stil, pladsen var velbesøgt i de dage.
En lidt mere udtjent butik i DDR stil.
Jeg besøger Kap Arkona - Rügens nordligste spids. Man skal parkere bilen ved Putgarten og så gå de sidste 2 kilometer til spidsen eller tage et af turisttogene, der kører i pendulfart. Jeg går derop, de to fyrtårne, så er vi ved at være der..
Det gamle og ny fyrtårn. Man kan mod betaling komme op i tårnene. Rundt omkring er der udskæringer i træ udført af kunstnere.
Indgangen til resterne af slavernes fæstning Jaromarsburg. Den er nu afspærret da store dele af fæstningen er styrtet i havet og der er fare for, at resten snart styrter ned..
Svantevit med de fire hoveder. En enkelt gang må vi tage en lille færge Wittower Fähre mens vi kører rundt på øen.
På vores vej rundt støder vi på denne charmerende landsby Nardevitz med stråtækte huse og brostensbelagte veje. Der er mange storstensgrave på Rügen I dag ca. 50, men for 150 år siden var der over 260. Her en delvis ødelagt jættestue.
Prora:
Man kan næsten ikke besøge Rügen som turist, uden at kaste et blik på Hitlers feriemaskine Prora. Herover facaden mod stranden. 15.000 mennesker kunne her holde ferie samtidig.
Over fem kilometer strækker denne fuldstændige ens betonkolos sig langs Østersøkysten. Det kan være svært, at finde hjem hvis man har indtaget en drink for mange ved strandbaren.
I den ene ende af Prora har man istandsat en del af bygningerne og lavet vandrehjem.
Marskendiserbutik. Annette går amok i alle de fine svampesteder, der findes på øen.
Rügen har en historie som ferieø, der rækker langt tilbage. En speciel kurbadsarkitektur der forfaldt under DDR tiden, men nu sættes i stand igen.
I Sellin ligger en af de smukkeste eksemplarer af slagsen. Her er også en tovbane til kørestolsbrugere og andre der er blevet trætte.
Yderst på molen findes denne menneskeskabte goble med hvilken man kan dykke en tur ned i havet.
Kurbadsarkitekturen findes i alle størrelser fra store hoteller til små pensioner. Her fra byen Sassnitz.
De har alle den flotte stil til fælles.
Vi skal selvfølgelig også se de store kridtskrænter ved Nationalpark Jasmund. Vil man se skrænterne fra oven skal der betales 8 euro pr. person. Rystende at vi efterhånden skal betale store summer for at se naturen. En gang i fremtiden vil naturoplevelser blive nogle af de absolut dyreste fornøjelser. Vil man ikke betale må man gå de over 400 trapper ned på stranden. Men det er heller ingen ringe fornøjelse.
Her et lille vandfald der er med til at opløse kridten så dele af den fra tid til anden styrter ned. Den berømte kongestol, gengives på mange romantiske malerier.
En morgen valgte jeg at drikke en kop kaffe og gå på nettet med min computer i den ene af de små købmandsbutikker. Indehaveren kommer fra Berlin og har haft butikken i 20 år. Hun kan ikke svare på hvorfor her er to butikker. De er forpagtet og der har været to her så længe hun kunne huske. En herre ved navn Raimund Zula slår sig ned ved voksdugen og morgenmaden. Da snakken falder på venderne og de slaviske folk fortæller Hr. Zula, at jeg bør besøge kirken i Altenkirchen, da den er bygget på en slavisk begravelsesplads. Ellers fortæller han, at jeg skal besøge Spreewald og især Lübbenau og Cottbus.
Altenkirchen ligger få kilometer fra campingpladsen. Kirken hører til en af Rügens ældste bygninger og bygget kort efter at Valdemar d.1. slog slaverne på Arkona. Hvis det som Raimund fortæller er bygget på en slavisk begravelsesplads, kunne der være tegn efter dette.
Ganske rigtig. Indmuret i våbenhuset findes en uhyre sjælden slavisk billedsten. I følge mine undersøgelser kunne det være en af de slaviske guder der her er afbilledet. Med dette besøg slutter vi opholdet på Rügen og tager 450 kilometer længere mod syd til Spreewald. Opholdet kostede 14€  pr. nat, hverken mere eller mindre.
 

Spreewald

Efter en god dags køretur ankommer vi til Spreewald og Spreewald Camping Lübben. Flink vært og fin modtagelse. Informationsmateriale på dansk.
Igen er det en plads BestDeal kortet til 16€, jeg forventer dog, at kunne få lidt refunderet grundet min solcelle. Bag campingpladsen begynder havneområdet for Kahn trafikken.
Kahns er lange pramme der stages frem. Det ser ud som turist modeller, men det var også måden man kom rundt på i gamle dage. Mellem bænkene er der borde med fine duge og blomster.
Vores bådfører er en yngre kvinde, det bliver turen jo ikke ringere af. Vores første tur er desværre præget af lettere bygevejr.
Kahnen glider stille og roligt gennem vandet. Undervejs er der butikker ved vandet hvor vi kan slukke tørsten eller sulten.
På vores første tur skal vi gennem tre sluser. Man skal have en lille skilling parat til slusemanden 10 eller 20 cent. Det er nu meget hyggeligt at glide gennem det smukke landskab, mens vores bådfører fortæller lidt.
Den sidste sluseport.
Rester af Lübbens gamle bymur. 
Lübben Slot. 
Et par markedshandlere i Lübbenau med friske svampe på paptallerkener til 3€ stykket. Blomster i Lübbenau.
Gade i Lübbenau og havnen i Lübbenau. Spreewalds største.
Slottet i Lübbenau har en historie der knytter sig til attentatet på Hitler. Nogle samtaler blev holdt på slottet, da attentatet mislykkedes blev Wilhelm Graf zu Lynar henrettet og familien smidt ud af slottet.
Omkring Burg, vejskilte på både tysk og sorbisk, selv Sparekassen i Burg har navnet på sorbisk.
Vi møder hyggelige små butikker og cafeer ude på landet.
 

Dinosauerne i Lausitz.

Under DDR tiden var her store golde åbne månelandskaber. Store metaldinosauere åd sig gennem jordens brunkul. På det første billede er de små steger under skelettet mennesker. 
Kolossens fødder, bemærk igen de små mennesker og togvognen. Der stod at den var lige så stor som Eiffeltårnet bare liggende.
Skyggen herover kan godt minde om en dinosaur med åben gab. Til højre det åbne landskab med søer lavet af disse kæmpe maskiner.
Marked uden for den gamle bydel i Cottbus. Dele af den gamle bymur, der er bevaret.
Torvet i den gamle bydel.
Torvet set fra den anden side og en sporvogn.
Flot kirke, hvor der var en udstilling om DDR top sportsfolk, der på video fortalte om deres liv. Vi bliver sulten og skal have lidt at spise. 
I Cottbus besøger jeg det vendiske museum og finder mit første eksemplar af en vender. Da jeg fortæller hende, at venderne har hørt under den danske konge smiler hun som det ses. Det har hun hørt før. Hun fortæller at, sorbere og vendere er et og samme.  Der er i dag ca. 50.000 vendere tilbage. Flere skoler og et enkelt gymnasium her i Cottbus taler sorbisk. De to børn herover ser noget betuttede ud. Hovedkoncentrationen findes i dag længere sydpå ved Bautzen.
Slawenburg Raddusch. Her er forfædrene til venderne.
Pædagogisk viser jeg Annette forskellen på en tyr og en ko. Annette foran den flotte rekonstruerede borg.
Ringborgen er omgivet af en vandgrav. Selve ring muren lavet af træstammer og ler er tre, fire meter tyk.
I dag var der forskellige aktiviteter i borgen. Klik på billedet hvis du vil høre musikken.
Efter besøget på borgen tager vi til Lübbenau igen for at spise frokost på havnen. Her en lidt anderledes måde at flytte køer på.
Agurkebutikker alle vegne. Jeg får en frokost med braskartofler, agurkedressing og sylte af eisbein. Annette fik en gang chilli con carne.
Det skønne vejr får os til at tage en kahntur til frilandsmuseet i Lehde.
En skøn tur som alle nyder i stilhed, her er ikke en lyd.
Vi kommer forbi små butikker, hvor man kan få en øl eller kaffe og en bid brød. Der er også mulighed for at holde ved en restaurant.
Hold fast hvor det er flot, vi ankommer til Lehde kan man se på byskiltet.
I Lehde er der mange muligheder for at spise og se frilandsmuseet. Vi holder 45 minutters pause.
Så er det tid til at sejle tilbage igen. En tur der kan anbefales på det varmeste.
Næste dag tog vi til Luckau, en næsten overset by med en meget bevaret by mur og en gammel indre by. Absolut et besøg værd.
Den rødbrune bygning er rådhuset.
VI var i byen søndag, så den eneste butik der havde åben var bageren.
Sct. Nicolai kirke gammel og flot. Herfra de næste billeder.
Igen kørte vi til havnen i Lübbenau. bl.a. fordi der ved slottet er en købmand der har åben søndag. Et tip.
Salgsbod ved havnen i Lübbenau. Annette tilbereder aftensmaden.
Trabant med tagtelt og lille campingvogn. Vi købte ikke agurker med hjem, men kun dette særprægede stykke juletræs pynt. Historien bag vil jeg, lade jer selv finde ud af. Det var slaverne der bragte agurken til Europa.
 

 

Til toppen