Øst og vest i det nordlige Holland 2010

Forside Udenlandsture
 
 
Turen skulle gå til Gronningen og Assen i Holland. Derfra videre til Alkmaar og Hoorn. Vi kom sent af sted og overnattede på rastepladsen Hüttener Berge

Vi var spændte på strækningen Hamburg - Bremen og hvor meget sne der var på de små hollandske veje. Turen ad motorvejen fra Hamborg til Bremen bød ikke på forhindringer ved de mange vejrarbejder før Bremen. Det var også søndag. Nordholland var snemæssig fin, mindre sne end hjemme og fint ryddet.

Pladsen Witterzomer er en stor sommerplads, med en enkel parcel reserveret til vintercampister. Vi og et andet ældre par i deres autocamper var de eneste campister. Så vi skulle ikke slås om badene og toiletterne. Opvarmningen af sanitetsbygningen var sparsom, men der var rigelig med varmt vand.
De elleve byer hedder en sportsgren i det nordlige Holland. I rigtig kolde vintre, der efterhånden hører til sjældenhederne kan man løbe på skøjter på kanalerne til elleve byer.

En kop varm kaffe med varm mælk, sukker og flødeskum gør godt sådan en kold dag.

 

 

Hunebedcentrum:
Området Drenthe er berømt for sine mange jættestuer. For mellem 5000 og 3500 år før Kristus, strejfede ca. et par hundrede jægere og samlere rundt på de hollandske vidder. De blev siden de første bønder i området og byggede et utal af jættestuer af sten fra Skandinavien. Stenene var slæbt hertil af ismasserne i Istiden. Kulturen er den samme som i Danmark på den tid. Museet Hunebedcentrum fortæller historien.
Jættestuerne er bygget af tonstunge klippesten. Menneskene dengang var mindre end nutidige mennesker. For mændenes vedkommende 165 cm og de blev kun højst 60 år gamle. Jættestuerne var begravelsespladser, her kunne være indtil 20 døde. De døde blev flot henlagt med gaver og når kun knoglerne var tilbage, fejede man dem til side for at give plads til nye døde.
Mandag den 13.02.2010 var vores bryllupsdag, så vi købte en god bøf, vi tilberedte over grillen dertil en grønsagsstuvning og noget hollandsk coleslaw og flute. I dag var det rigtig koldt hvor luften bed i ansigtet.
Gronninger Museum:
Det var igen rigtig bidende koldt ude. Så den planlagte tur rundt i Groningen blev lagt på is som resten af Nordeuropa.

Hos blomsterhandlerne kunne man købe sprøde, friske tulipaner til det halve af prisen i Danmark, sagde Annette. Så vi havde selvfølgelig tulipaner på bordet.

Tirsdag var også dagen hvor vi prøvede at finde noget mere campinggas, de store tankstationer havde det ikke som i Danmark. Det skulle købes ved en campinggas forhandler. Han havde lukket mandag og tirsdag, så vi prøver i morgen. Inden vi kører mod Hoorn.

Pladsens el-tilslutning kan ikke trække vores Ultraheat på 2000W, så vi bruger mere gas end beregnet, men vi har heldigvis to flasker i vognen.

Til højre ses kirketårnet Matinitoren ved Grote Markt.

Nu skal vi op og vaske op, så må jeg lige have en kølig øl med.

Nyt igen fra Hoorn ........

Afsluitdjik:
Afsluikdjik er en 30 kilometer lang motorvejs dæmning. På indersiden af dæmningen ligger den store sø Ijsselmeer Bemærk at ferskvandssøen til højre er frosset til og havet til venstre er isfrit. Annette fotograferet ved monumentet for digebyggerne. Under monumentet ligger en lille cafe. En rigtig god stemning i nogle fantastiske omgivelser, som for 30 år siden.
I dag onsdag er det rigtig flot vejr med solskin. Campinggas forhandleren havde vores flaske, men de bruger en anden adapter på gasflaskerne, her i Holland. Det må være noget for EU. Den nye plads ved Hoorn, er også en ACSI plads T' Venhop. Men her er strøm nok til at trække Ultraheaten. Så ingen problemer, vi har gas nok til madlavning og så eventuel en overnatning på en rasteplads på vejen hjem.
Campingpladsen 't Venhop. Parcellerne er meget små. De andre faciliteter er i orden.
Sneen blev mindre jo længere vi kom vest over. I Hoorn slentrede vi lidt rundt i de vinterkolde gader, for at finde en købmand. Alle mennesker skyndte sig, med frakkekraverne op om ørene, for at komme hjem og ind i varmen.
Langs den flotte havnepromenade i Hoorn ligger pakhuse og handelshuse side om side. Der ligger også mange hyggelige cafeer. Her i Hoorn blev bl.a. det Østindiske kompagni startet, det var også kaptajn Willem Schouten (1580 - 1625) fra Hoorn, der først rundede det sydligste punkt af Sydamerika og derfor kaldte det Kap Hoorn efter sin fødeby.
 

Alkmaar:

Alkmaar er byen med det sjove ostemarked hver fredag formiddag. Men desværre ikke på denne tid af året. Vi var inde og se Oste Museet ved Informationscentret. Ikke noget særligt. Jeg var inde i en oste butik med smagsprøver på rigtig mange oste og blev selvfølgelig fristet. 

Hyggelig by med mange små gader. 

Vejret var grå men mildt i dag. Det havde regnet om natten. Sidst på dagen pressede solen på, men formåede dog ikke med de sidste kræfter, at bortjage skyerne. Ved mørkets frembrud kom der mere vand. 

På denne tur har vi været specielt glade for den varme campingvogn, både når vi har ligget kun med batteri og gas og på campingpladserne. Til ACSI priser fås det ikke billigere 115,00 kr. for to personer, hund, vogn, strøm og bad.

 

I det nordlige Holland er flere af gårderne kvadratiske med høj rejsning. Den del af huset der er beboelse er med sort tegl. Landbrugsdelen er med rødt tegl. Annette med hendes tulipaner på Holmmoor rasteplads på vej hjem.
 
 
Til toppen